Служителите на Ровненската АЕЦ (РАЕЦ) за първи път заредиха ядрено

...
Служителите на Ровненската АЕЦ (РАЕЦ) за първи път заредиха ядрено
Коментари Харесай

Украйна успешно започна да използва американското ядрено гориво на Westinghouse вместо руското

Служителите на Ровненската АЕЦ (РАЕЦ) за първи път заредиха нуклеарно гориво на Westinghouse в реактор от вида ВВЕР-440, заяви пресслужбата на украинското държавно дружество „ Енергоатом “.

ВВЕР-440 е водно-воден енергиен нуклеарен реактор с електрическа мощ 440 MW, създаден в Съюз на съветските социалистически републики. Този вид реактори се строят от 1971 година насам.

„ В реактора ВВЕР-440 на Ровненската АЕЦ бе заредена първата партида нуклеарно гориво, създадено от Westinghouse Electric Sweden с присъединяване на експерти от украинската национална компания за произвеждане на нуклеарна сила Енергоатом “ – гласи формалното известие на украинското дружество Енергоатом.

Преди това Украйна използваше само гориво съветско произвеждане. През месец март пресслужбата на украинското министерство на енергетиката съобщи, че до три години страната има намерение да построи лично произвеждане на нуклеарно гориво за атомни електроцентрали, което да размени съветското гориво, в това число и на европейския пазар.

Договорът с Westinghouse Electric Sweden бе подписан през септември 2020 година Обикновено сред съглашението и доставката минават от шест до седем години, само че от предходната година Киев изиска ускорение на процеса.

Президентът на „ Енергоатом “ Петро Котин съобщи, че американското гориво ще работи в дейната зона на реактора дружно с съветското гориво, което по-късно ще бъде напълно сменено.

Това е значим казус, който на процедура ще покаже, че съветските нуклеарни реактори могат да бъдат зареждани и да работят и с друго неоригинално нуклеарно гориво. Това може да значи, че на процедура всички сходни ВВЕР реактори, в това число българските могат да работят с друго гориво, като по този метод зависимостта от Русия ще бъде осезателно понижена.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР