Служителите на Общинското предприятие „Градини и паркове“ събират падналите листа

...
Служителите на Общинското предприятие „Градини и паркове“ събират падналите листа
Коментари Харесай

Разчистват шумата с духалки на бензин

Служителите на Общинското дружество „ Градини и паркове “ събират падналите листа с нова и съвременна техника. Това е станало допустимо след извършената социална поръчка за закупуването на 17 броя моторни уреди за обдухване на треви и листа. Доставката е завършена и новата техника към този момент е разпределена сред бригадите.

„ Закупихме уредите, с цел да улесним работата и да усъвършенстваме активността си “, разясниха от „ Градини и паркове “. Сега чиновниците са доста по-ефективни, като за по-малко време могат да обработят доста по-голяма повърхност. Листата се събират на огромни купчини и след това се депонират в разсадника. Битката с листопада е доста значима, тъй като органичната маса основава разнообразни проблеми. Листата гният по асфалта и запушват дъждоприемните шахти, в случай че не се съберат и отстранят в точния момент.

Новата техника е създадена от немския колос „ STIHL”. Всички 17 броя духалки костват малко над 7 хиляди лв.. Освен тях за потребностите на градските градинари са били поръчани три моторни ножици за шубраци, две моторни резачки и два моторни триона за поддръжка на дървета.

Граждани, които разпускат в Цар Симеоновата градина, обаче не одобриха отзивчиво новата техника. Според тях шумът, който се носи из парка от така наречен духалки, надвишава в пъти допустимите правила за звук в градска среда и по-специално за местата, които са избрани за отдих.

" Първоначално помислих, че минават самолети или някакви други летящи обекти. Всичко в близост бучеше ", описа възрастен мъж, който всеки ден си почива на пейките в градината.

" Работниците в никакъв случай нямат заглушители на ушите си и съгласно мен са глухи, тъй като шумът е подобен, че естествен човек не може да трае и на 100 метра, камо ли да работиш с машината без тапи в ушите ", разяснява пловдивчанка в обществените мрежи.

От компанията, която е доставила моторните уреди за обдухване на треви и листа, оповестиха, че от общинското дружество са се спрели на STIHL 86-D, който е една от най-популярните ръчни " духалки ". Според техническите характерности на продукта, които са налични в уеб страницата на производителя, моделът е с равнище на звукова мощ 104 dB(A) и равнище на звуково налягане от 90 dB(A), като и за двете стойности е в действие K-фактор според Директива 2006/42/EО, който се равнява на 2,5 dB(A).

Според жителите обаче това е в прорез с граничните стойности на равнищата на шума в другите територии и устройствени зони в урбанизираните територии. Според тези стойности, които са налични под формата на таблица, равнищата на звук в зоните за публичен и самостоятелен отдих не би трябвало да надвишават 45 dB(A) денем.

Производителите от „ STIHL” категорично са предизвестили, че потреблението на сходни шумни уреди може да бъде рестриктирано от локалните регулатори. Препоръчва се техниката да се употребява единствено тогава, когато не би тормозила хората, както и да се работи на ниска мощ в градска среда.

Какъв е казусът

Според интернет страница на Министерството на здравеопазването шумът може да ни повлияе отрицателно по 4 метода:

1. Психологично влияние: неспокойствие, въздействие върху работоспособността, влияние върху речевата разбираемост и умствените качества.

2. Физиологично влияние:

а) Върху слуховия орган.

б) Върху функционалностите на обособени органи и системи

3. Въздействие върху съня - смущаването на нощната отмора не дава опция за възобновяване на работоспособността и последователно довежда организма до положение на изтощеност.

4. Загуба на слуха вследствие на дълготрайно въздействие на звук с висока активност.
 Разчистват шумата с духалки на бензин
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР