Служителите на държавните финанси в Гърция се опитват да сложат

...
Служителите на държавните финанси в Гърция се опитват да сложат
Коментари Харесай

Гърция въвежда пълна забрана за плащане в брой за транзакции над 500 евро

Служителите на държавните финанси в Гърция се пробват да сложат завършек на паричните транзакции над 500 евро в опит да се оправят с укриването на налози.

С новия данъчен законопроект, който влиза в действие при започване на 2024 година, ще бъде въведена цялостна възбрана за потребление на пари в брой за транзакции на стойност над 500 евро.

Съгласно новата разпоредба тези, които одобряват заплащания в брой над този предел, ще бъдат санкционирани с двойна сума на транзакцията. С други думи, в случай че предприятия или свободни бизнесмени получат 2000 евро в брой от клиент, ще изгубят 4000 евро.

Увеличаването на санкцията за потребление на пари в брой при транзакции над 500 евро до удвояване на сумата на транзакцията беше счетено за належащо, защото санкцията от 100 евро не попречи на мнозина да изберат заплащане в брой, разясняват финансисти.

В същото време, с до пролетта на 2024 година парите в брой ще бъдат сменени от „ ПОС на всички места “. Всеки път, когато се заплаща с карта, квитанция ще се генерира автоматизирано на касата на магазина и ще се изпраща до Национална агенция за приходите, какво и по какъв начин е платено с карта.

Според централната банка на Гърция картовите заплащания в Гърция (особено след финансовия надзор през 2015 година и пандемията от 2020 г.) не престават да се развиват бързо. Средната сметка за картова транзакция падна много под 50 евро (през първата половина на годината сумата беше 46 евро) през 2023 година, както и 48 евро през втората половина на 2022 година и повече от 50 през 2021 година

Управителят на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас в речта си на тематика: „ Фискални събития – битката с укриването на налози ” на 19-ия данъчен конгрес в хотел Atheneum InterContinental, акцентира, че „ битката с укриването на налози и по-справедливо разпределението на данъчната тежест би трябвало да получи приоритет.

Г-н Стурнарас показа редица политически оферти, ориентирани към справяне с този проблем с цел да се обезпечат увеличени данъчни доходи, в това число по-нататъшно разширение на електронните транзакции посредством разпространяване и потребление (POS) на повече типове услуги и стопански действия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР