Служители в системата на МВР от различните й структури излязоха

...
Служители в системата на МВР от различните й структури излязоха
Коментари Харесай

Служители в системата на МВР протестираха в Кърджали


Служители в системата на Министерство на вътрешните работи от другите й структури излязоха на митинг пред постройката на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Кърджали. Представлявани са от локалните структури на двата синдиката в региона: на чиновниците на пандизите в България и Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Техните претенции са същите, като на сътрудниците им в цялата страна, а точно индексация на работната заплата, съобразена с равнището на инфлация в страната, както и по-добри условия на труд. По думите на ръководителя на синдикално сдружение „ Арес “ при синдиката на чиновниците на пандизите в България – Наско Атанасов, чиновниците на пандизите все още като условия нямат даже това, което е написано в Кодекса на труда, а трудовите им хонорари не са променяни през последните 4 години. „ Основната стартова заплата в бранша стартира от 800лв. за стажант, а на настоящ, като нас, е 1 200 лева “, изясни Атанасов.

”Тази година още веднъж имаше нарастване на възнагражденията на някои държавни структури, ние отново бяхме забравени. В момента пуснаха заповед, в която надали не има решение за нарастване на възнагражденията с 20 %, само че информацията ни е, че нито в Народно събрание, нито в която и да е конструкция, от която може би ще зависи въпросното нарастване, то не е импортирано за разглеждане и надлежно не е утвърдено “, изясни заместник-председателят на Синдикално сдружение 66 в Кърджали Божидар Делийски. 

По думите му, всекидневно чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи демонстрират за какво е значима тяхната специалност, като напомни присъединяване на  полицията по време на пандемията.  ”Хубаво е да ни разтоварят от  функционалности, които не са чисто полицейски и да ни оставят единствено полицейските функционалности, а не както сътрудниците се майтапят – да сме министерство на всичките работи “, сподели още той. 

По отношение на изискванията си на труд, протестиращите описаха, че напоследък нещата малко са се подобрили, само че допреди няколко месеца някои от тях са употребили персонални компютри, а консумативите и до през днешния ден си ги обезпечават сами. В процеса на работа им се постанова да употребяват персоналните си коли. Използват и персоналните си телефони, тъй като нямат служебни. 

„ Тук сме, с цел да предизвикваме някаква смяна или деяние от страна на министерството “, сподели още Божидар Делийски. Той изясни, че не са срещу промените, само че да бъдат ясни и с безапелационни правила, въведени след изчерпателен разбор. 

„ Имам поради извеждането на някои служби като пожарната, КАТ, „ Български документи за идентичност, единния европейски номер 112, без да има изчерпателен разбор, само че по какъв начин ще стане? “, разяснява той и добави, че това решение не е в съгласие със синдикатите.

Протестиращите чиновници от системата на Министерство на вътрешните работи в област Кърджали показаха, че е плануван народен митинг на 12 юни в София, само че дали той ще се случи зависи от днешната среща сред Управителния съвет на синдиката на пандизите в България и министъра на правораздаването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР