Служители по сигурността арестували няколко учени, работещи в топ секретен

...
Служители по сигурността арестували няколко учени, работещи в топ секретен
Коментари Харесай

Руснаци пробвали да копаят биткойни в секретен ядрен обект

Служители по сигурността арестували няколко учени, работещи в топ конфиденциален нуклеарен обект, тъй като пробвали да употребяват мощен суперкомпютър за рандеман на биткойни, съобщи Би Би Си.

Общоруският научно-изследователски център по пробна физика в затворения град Саров разполагал с няколко мощни компютри, употребявани при разработка на нуклеарни бойни глави и други изследвания.

Имало е несанкциониран опит за потребление на компютърно съоръжение за частни цели, в това число за така наречен майнинг (mining - рандеман, копаене от мина - от англ. език), заяви пресслужбата на центъра.

Суперкомпютърът не би трябвало да бъде обвързван към интернет, с цел да се предотврати външно навлизане в секретния обект, и откакто инженери създали подобен опит, отделът по сигурността незабавно схванал. Той предал случая на Федералната работа за сигурност (ФСС).

Пресслужбата на центъра декларирала пред съветската организация Интерфакс, че доколкото са осведомени, против арестуваните е почнало наказателно следствие. Не се оповестява какъв брой души са били задържани.

Криптовалутите като биткойн, не се основават на централизирана компютърна услуга. Онези, които обезпечават изчислителна мощност за транзакциите, могат да бъдат възнаградени в биткойни.

Отделно с изчислителни интервенции, които с течението на времето стават все по-сложни, могат да се добият биткойни. Но като се изключи че трябват мощни компютри, този развой употребява и доста количество сила.

По времето на Студената война първата атомна бомба на Съюз на съветските социалистически републики е направена в Саров при ръководството на Сталин. Тогава градът не попадал на руските карти и в него се влизало със особено позволение. Сега също има редица ограничавания за затворените градове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР