Служители на Върховния комисариат за бежанци към ООН и на

...
Служители на Върховния комисариат за бежанци към ООН и на
Коментари Харесай

900 украински деца са приети в училища и детски градини във Варна

Служители на Върховния комисариат за бежанци към Организация на обединените нации и на Държавния департамент на Съединени американски щати организираха работна среща с представители на Община Варна.

В диалозите участваха Остин Ериксън - програмен анализатор за Централна Азия и Европа към Бюрото за население, бежанци и миграция на Държавния департамент на Съединени американски щати, Николас Родригес, консултант „ Оперативен мениджмънт “ към Върховния комисариат, Хайонг Ким – междуведомствен координатор на организациите на Организация на обединените нации, Магдалена Бахудейла, старши помощник по закрилата към комисариата, а от страна на Община Варна - Лилия Христова, шеф на дирекция " Образование и юношески действия ", и Нора Момчева секретар на общината.

Специално внимание бе отделено на консолидираното на украинските деца.

По данни на дирекция " Образование и юношески действия " на територията на община Варна близо 900 украински деца са признати при равнопоставени условия в общински просветителни институции, като 746 от тях са признати в учебните заведения, 120 - в детските градини и 3 - в детските ясли.

Децата от Украйна имат равни благоприятни условия да аплайват за безвъзмездни извънкласни форми на занимания по изобразително изкуство, музика, IT технологии и други в Общинския детски комплекс, както и в Логопедичния център и Центъра за кариерно развиване. До момента в Общностния център за психическа поддръжка, обществени и здравни съвещания, са минали 47 деца с увреждания.

По време на диалозите бе припомнено, че от началото на войната в Украйна Община Варна е на първа линия в подпомагането на хората.

Предоставени бяха пространства в Двореца на културата и спорта за основаване на Координационен център за посрещане на бежанците, общински чиновници участваха като доброволци, обезпечена бе безвъзмездна здравна помощ в ДКЦ-та.

Благодарение на дейните контакти сред общината и Организацията на многодетните фамилии в Украйна, бе сбъднат трансфер на 7 рейса с многодетни майки от Одеса. Тази помощ бе оценена и кметът Иван Портних получи благодарствена грамота от Оксана Николаенко, ръководител на организацията. Община Варна получи и признателен документ от УНИЦЕФ - за положителното партньорство при работата в интерес на най-уязвимите деца.

Това беше една сложна година и напъните на общината не са останали незабелязани, тъй като за нас е от особена значимост интеграцията на децата в учебно заведение, съобщи Остин Ериксън. Хайонг Ким предложения представители на Община Варна да се включат в координационни срещи, които се провеждат от Върховния комисариат за бежанци към Организация на обединените нации с неправителствения бранш и управляващите, за подпомагане и усилване на координацията сред тях.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР