Служители на столичното метро излязоха на протест с искане за

...
Служители на столичното метро излязоха на протест с искане за
Коментари Харесай

Протест на служители в Метрополитен, блокираха Сердика

Служители на столичното метро излязоха на митинг с искане за нарастване на заплатите с 15%. Причината - управлението на " Метрополитен " предлага тези с най-висока заплата да получат по-малко нарастване. Транспортните синдикати обаче обявиха, че това е в нарушаване със съглашението, което беше подписано този февруари. В него се предвижда 15% нарастване за всички. До консенсус през днешния ден не се стигна, само че от Столична община оповестиха рекордната сума за градски превоз, като подсигуряваха, че 1/3 от парите щели да дойдат от повече продадени карти и билети, съобщи.

В същото време екипът на кмета на София Васил Терзиев разгласи рекордните 500 милиона лв. за градски превоз тази година. Заместник-кметът по финансите съобщи, че е невиждано да се отпускат средства в подобен размер.

Соня Михайлова е разпределител придвижване в столичното метро от 20 години. Като умел чиновник, натрупал стаж, нейната заплата е по-висока от тези, които занапред започват кариерата си. Стажът ѝ обаче може да значи, че тя няма да получи обещаните 15% нарастване на заплатата. " Когато има равнене на заплатите, дано се даде от бюджета на " Метрополитен ", за какво би трябвало да идва от 15% нарастване на заплатите ", пита тя.

Тъй като в сдружението има съществени разлики в заплащанията на чиновниците, от управлението оферират по-голямо нарастване за тези с ниска заплата и по-малко за тези с висока. Протестиращите обаче не одобряват този вид.

Според Валентин Денев за някои ще има 10% нарастване, а за други 20 или 30%.

" Хората чакат това, което беше контрактувано със столичния кмет - 15% нарастване на заплатите за всички. Както беше и за всички транспортни сдружения ", изясни Тодор Капитанов.

Протестиращите блокираха входа на метростанция " Сердика ", палеха плакати и упорстваха за среща с шефа на " Метрополитен " проф. Братоев. До такава не се стигна.

В същото време представители на екипа на Васил Терзиев оповестиха, че в бюджета за 2024 са планувани рекордните 500 милиона за градски превоз. И защото парите ги имало, синдикатите трябвало сами да се схванат по какъв начин да ги разпределят.  " Те се разпределят след договорености в самите сдружения. Аз считам, че това е спор сред два синдиката и би трябвало да се откри баланс ", акцентира Андрей Зографски.

" 183 млн. лв. в бюджета на градския превоз в София идват от продажбата на карти и билети за пътешестване. 189 млн. лв. идват като отплата и дотации от Столичната община. Остатъкът се покрива от държавния бюджет – 155 млн. лв. ”, разгласи зам.-кметът на София в направление " Транспорт и градска подвижност " Илиян Павлов.

В понеделник финансовата рамка на градския превоз ще бъде гласувана на първо четене, а от КНСБ оповестиха стачка на всички чиновници на " Метрополитен ". Управляващите в София плануват и съществено нарастване на продажбата на карти и билети, като по техни данни за предходната година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР