Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съвместно с

...
Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съвместно с
Коментари Харесай

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) взаимно с правоохранителните органи на Полша задържаха през днешния ден поляк, за който се допуска, че е сътрудничил на съветското военно разузнаване.

Според СБУ арестуваният е бил вербуван от съветските специфични служби и им е предложил подпомагане за нападение против украинския президент Володимир Зеленски, предава БГНЕС.



" Според следствието проектът на обвинения е бил да събере и съобщи на страната-агресор информация за сигурността на летище Жешов-Ясенка. Не единствено това, той е предложил и да помогне на съветските служби за сигурност да възнамеряват вероятно нападение против украинския президент Володимир Зеленски по време на престоя му в Полша ", се споделя в изказване на СБУ в Телеграм.

СБУ дефинира арестувания като " съветски сътрудник " и съобщи на Полша доказателства за съдействието му с съветските служби за сигурност. Мъжът е бил задържан. Украинската организация благодари на полските правоприлагащи органи за оказаното подпомагане.

През есента на 2023 година Владимир Зеленски даде изявление, в което съобщи, че от началото на съветската инвазия в Украйна са били осъществени най-малко " пет или шест " опита за нападение против него. През февруари 2022 година Зеленски написа в своя микроблог, че Русия го е определила за " цел номер едно ".



През март 2024 година Зеленски съобщи, че по време на срещата му с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис на пристанището в Одеса градът е бил нападнат по въздуха. Руската войска на същия ден разгласи, че е нанесла удар по хангар в пристанищния регион на Одеса.

Коментирайки по-късно случая, първият заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски съобщи, че Русия не е възнамерявала да убие  Зеленски.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР