Служители на КПКОНПИ – дирекция Противодействие на корупцията“, започнаха проверка

...
Служители на КПКОНПИ – дирекция Противодействие на корупцията“, започнаха проверка
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява за корупция кметът на Красно село Росина Станиславова |

Служители на КПКОНПИ – дирекция „ Противодействие на корупцията “, започнаха инспекция на място в столичната община „ Красно село “.

Проверката касае данни за осъществени престъпления при възлагането и осъществяването на публични поръчки от страна на общинската администрация. Проверява се и информация за метода на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и непозволено разходване на обществени средства за персонално облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се пояснения от длъжностни лица, в това число и такива, заемащи висши обществени длъжности, прецизират от комисията на Сотир Цацаров. 

Проверката обгръща: 

Действия по осъществяване на социална поръчка по ремонт и реорганизация на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура - регион „ Красно село “. Получени са данни, че при подписания контракт за осъществяване с частно сдружение, е уговорено 10% от непредвидените разноски за изпълнителя, да бъдат „ връщани “ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се полза – посредством подставени лица или посредством комерсиално сдружение. Стойността на цялата социална поръчка е 1 188 000 лева с Данък добавена стойност.

Действия във връзка с плана „ Патронажна грижа в регион „ Красно село “, процедура „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020г. Проверяват се данни, че съответни лица са назначавани за обществени асистенти, без да правят действителна активност. Със заповед на кмета на „ Красно село “ по програмата са зачислени персонални коли, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без действително да бъдат употребявани по предопределение (разнос на храна).

Действия по осъществяване на общинската стратегия „ Топъл обяд “, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.
Постъпил сигнал за построена трайна процедура в община „ Красно село “, при която позволения за градеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят съзнателно, като след това се търсят персонални срещи със засегнатите лица.
Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и подписан контракт с общината без социална поръчка, като съзнателно е повишена оценката на застрахованото имущество за образуване на по-висока застрахователна награда.

Кметът на „ Красно село “ Росина Станиславова е с открит от КПКОНПИ спор на ползи – на 9 юни 2021 година за това, че е назначила себе си за началник на план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания “, и на 23 август 2021 година за това, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в правосъдна фаза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР