Служители на градския транспорт в София излизоха на протест с

...
Служители на градския транспорт в София излизоха на протест с
Коментари Харесай

Градският транспорт в София излиза на протест

Служители на градския превоз в София излизоха на митинг с главно искане за 30% нарастване на заплатите. С шумно озвучаване на " революционни " песни няколко десетки водачи нарушиха за малко придвижването по линиите 4, 88, 204, 304, 384 и H4 в столичния квартал " Дружба ". Линиите обслужват кварталите " Гоце Делчев " и " Хаджи Димитър ", Националния исторически музей, зоопарка и летище " София ".
 
Недоволни носеха възглавници, с цел да покажат, че имат потребност от отмора поради изключителния труд. Те ще възпламенят и свои фишове от заплати, тъй като настояват, че се е появила лъжлива информация за размера на възнагражденията им. 
 
Предупреждаваше се, че придвижването на посочените линии ще бъде затруднено и даже е допустимо те да бъдат спрени, само че самият митинг бе преустановен, защото се чака среща в Столична община. Синдикатите са получили покана от столичния кмет Васил Терзиев.
 
Протестът бе проведен от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а главното искане е за 30% нарастване на заплатите. Синдикатите упорстват и за възстановяване на изискванията на труд и решение на казуса с дефицита на фрагменти.
 
От ФТС към КНСБ показват, че ежедневно напущат чиновници, които търсят по-добри условия на труд в други браншове въпреки и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните чиновници пък не постъпват нови поради ниските стартови хонорари и неналичието на вероятност.
 
Всичко това води до струпване на огромни количества ексклузивен труд, които за предходната година са достигнали до над 500 000 часа. Искането за спомагателни 37 милиона лв. за нарастване на заплатите в бранша в държавния бюджет за 2024 година не беше признато. Този положен ексклузивен труд оказва директно отрицателно въздействие върху сигурността, която предлага градският превоз, предизвестяват от синдиката.
 
Пред БНР ръководителят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов съобщи, че стартовите заплати в градския превоз са ниски. За водач в автотранспорта се стартира от 1850 лева
 
По негови думи към 40% от работещите в градския превоз в страната са в предпенсионна възраст.
Синдикалистът предизвести, че още идната седмица митинг може да има и в страната. Той бе безапелационен, че в митингите няма политически детайл.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР