Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група в Русе, подбирала и

...
Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група в Русе, подбирала и
Коментари Харесай

В Русе разбиха престъпна група, привличала донори на кръв, повдигнати са обвинения

Служители на ГДБОП обезвредиха незаконна група в Русе, подбирала и привличала донори на кръв, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Операцията е извършена на територията на Русе под управлението на прокуратурата, допълват от там.

Действията на чиновниците от ГДБОП стартирали след получена информация за група, която координирала набирането на донори на кръв против възнаграждение.

В рамките на следствието било изяснено, че участниците в незаконната скица всекидневно обитавали на територията на болничното заведение в Русе, с цел да оферират на родственици на пациенти обезпечаването на нужното количество кръв.

При получено единодушие осигурявали селекциониран от тях донор със съответната кръвна група – нормално в затруднено финансово положение и с невисок обществен статус, който получавал за това дребна сума.

След осъщественото „ донорство “ от Центъра за трансфузионна хематология се правила легализация на издадената от болничното заведение служебна записка за даденото количество кръв за избран реципиент. Донорът прибирал бележката на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на околните на болния против сумата от 300 до 600 лв. за всяка банка според от кръвната група и резус фактор.

Антимафиотите открили, че за реализирането на незаконната скица проведената група „ работела “ с авансово направени от тях описи с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за последващо допустимо – след 3 месеца.

След събраната информация и отчет в Окръжната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане, показват от Министерство на вътрешните работи.

Предприети са процесуално-следствени дейности във връзка с трима участници в незаконната скица – обиск в изискванията на необходимост и претърсвания на три адреса. Иззети са четири бележника и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, голям брой визитки с техните телефони, картонче с следващ номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за съответни пациенти, 4 мобилни телефона. Разпитани са очевидци.

След 24-часовото задържане, на тримата участници в проведената незаконна група е повдигнато обвиняване, наложена им е мярка за неотклонение „ парична гаранция “, допълват от вътрешното ведомство.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР