Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно

...
Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно
Коментари Харесай

Как се действа при тежко земетресение?

Служители на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, взаимно с румънските си сътрудници, организират практическо обучение за деяние при тежко земетресение в Румъния – Вранча.

Целта е инспекция на силите за реакция при положение на пораждане на сходна обстановка. Специализиран модул на ГДПБЗН се изпраща за подпомагане, по искане от румънска страна. Служители и техниката на 14 октомври в 12 часа минават през Граничен контролно-пропусквателен пункт – Дунав мост, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Директорът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов обясни образователната конюнктура: предходния ден във Вранча, Румъния, е станало мощно земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, в резултата на което са разрушени стотици здания, починали са хора, има данни за хиляди други в неопределеност - потърпевши, затрупани и така нататък

По механизма за гражданска отбрана в Европейски Съюз в нашия народен център е постъпило искане с молба за подпомагане от Румъния. На базата на това е оценена цялата конюнктура, регистрирано е, че на територията на страна също има наранени райони, само че имаме запас за справяне със обстановката и, поради постъпилата спомагателна информация през нощта за извънредно тежката обстановка в Румъния, е взето решение за активизиране и изпращане на наши екипи – 40 чиновници с 8 единици техника.

Главен комисар Николов разясни, че това са хора, авансово готови за сходен тип задачи. Оборудвани са със съответните уреди – за търсене на затрупани хора, видео и аудио уреди, топлинни знаци и други, с цел да могат да бъдат оптимално потребни. Служителите са от подразделения на ГДПБЗН в София, Габрово, Монтана, Велико Търново, Пловдив.

Учението се осъществя в действително време, активизирането на чиновниците и организацията по отпътуването на модула за Румъния е осъществено тази нощ. Директорът на ГДПБЗН употребява случая да поздрави сътрудниците си за извънредно бързата реакция на екипите.

Ръководителят на екипа основен контрольор Радослав Стефанов от РДПБЗН – Габрово изясни, че екипът е бил мобилизиран късно тази нощ, готова е била техниката и оборудването, нужни за провеждането на учението. Изцяло съставът на модула е минал авансово образование за работа по механизма за гражданска отбрана на Европейската комисия.

Съгласно европейските условия, част от чиновниците са приключили и профилирани курсове за връзка и съгласуваност на тези интернационалните екипи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР