Служители на фалиралата германска компания Wirecard са изнасяли от централата

...
Служители на фалиралата германска компания Wirecard са изнасяли от централата
Коментари Харесай

Служители на Wirecard изнасяли милиони евро от централата в торбички за пазаруване

Служители на банкрутиралата немска компания Wirecard са изнасяли от централата й в малко градче до Мюнхен найлонови торбички за извършване на покупки, цялостни с пачки кеш на стойност милиони евро.

Този развой на изнасяне на кеш е продължавал с години, съобщи Файненшъл таймс, който отразява правосъдното дело по банкрута на компанията.

Практиката е почнала през 2012 година, като работещи във компанията са били очевидци по какъв начин други чиновници изнасяли от офиса на Wirecard торбички на Lidl и Aldi, цялостни с кеш на обща стойност шест-цифрени суми. Това са показания пред полицията, които са част от следствието по гръмкия фалит на  сдружението.

Германското сдружение за електронни парични преводи беше оповестено за неплатежоспособно през юни 2020 година, откакто стана ясно, че 1,9 милиарда евро липсват от балансите му, а огромна част от бизнес интервенциите му на азиатския пазар са финансова машинация. В своя подем компанията, която беше учредена през 1999 година, имаше пазарна оценка от 24 милиарда евро и заявяваше доходи от 2 милиарда евро годишно.

Предстои задълбочено следствие и на одиторската активност на EY, които са одобрявали финансовите доклади на Wirecard в продължение на десетилетие.

Според показанията, разкрити от английското издание, Wirecard не е имала физически офиси и е поддържала единствено един трезор - в централата си в Ашхайм, Мюнхен. В даден миг през май 2017 година, когато трезорът е бил цялостен, се е получило заплащане в кеш на стойност 500 000 евро и парите просто са били скрити на други места в офиса.

„ От застрахователна позиция това е цялостна немърливост “, разяснява чиновник във вътрешен мейл.

Според различен чиновник на компанията, който е работил за нея 2 години, постоянно се е случвало суми от 200 000 до 700 000 евро да бъдат изнасяни от трезора – освен това няколко пъти седмично.

Това значи, че към 100 млн. евентуално са били изнесени, до момента в който в това време по публични документи единствено 6 млн. евро са били извадени от трезора на Wirecard.

Част от парите са били изтеглени от контрагенти на Wirecard - като основаната във Филипините компания PayEasy, която проверяващите смятат, че е в центъра на измамите. Wirecard също по този начин e отчитала милиони евро доходи, идващи от PayEasy, които обаче са били фиктивни. В един от случаите шест-цифрена сума е трябвало да бъде пренесена до живеещият във филипинската столица Манила Кристофър Бауер, някогашен чиновник на Wirecard, който е управлявал PayEasy. Малко след банкрута на Wirecard бе обявено, че Бауер е мъртъв.

Отделно мениджърът на Wirecard, който призна, че е трансферирал 4,5 млн. евро от парите на компанията към персонална фондация в Лихтенщайн,  ще би трябвало да дава отговор и за изчезнали 15 млн. евро, които са били трансферирани към карибския офшорен остров Антигуа.

Германската полиция арестува няколко мениджъри на Wirecard на високи управителни позиции, в това число и изпълнителния шеф Маркус Браун, който отхвърля да е знаел за схемите за източване на компанията.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР