Служители на Булсатком от цялата страна се събират на протест

...
Служители на Булсатком от цялата страна се събират на протест
Коментари Харесай

АКЦИЯ: Служители на Булсатком ще протестират срещу придобиването на компанията от Виваком

Служители на Булсатком от цялата страна се събират на митинг пред КЗК- бул. Витоша №18, на 01.02.2024г в 9:30ч., проведени от синдикалната секция към НФ „ Съобщения “ към КТ „ Подкрепа “ в компанията. Съпротивата им е против придобиването на Булсатком от Виваком, което ще има пагубни последици както върху орисите на хората в компанията, която е един от огромните работодатели в България, по този начин и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната.

Според чиновниците на Булсатком клиентите ще бъдат огромният пострадал от вероятно утвърждение от страна на Комисия за защита на конкуренцията на договорката по придобиването на Булсатком от Виваком и от задаващата се тотална централизация на пазара. След като предходната година и трите огромни телекома А1, Виваком и Йетел покачиха цените на клиентите си, обяснявайки го с годишната инфлация, тази година първо Виваком, а след тях и А1 и Йетел направиха ново нарастване със същия мотив. На този декор Булсатком остава единственият важен снабдител на пазара, който не се заиграва с цените към крайните клиенти. Това обаче няма да се резервира по този начин, в случай че компанията бъде добита от Виваком.

Служителите на Булсатком са обезпокоени за работните си места. Заетите в компанията са общо 1075. Мнозина от тях чакат съкращения след придобиването, което ще се отрази освен на персоналните им ориси, само че и на задачите им фамилии. Те припомнят и за практиките на противозаконни всеобщи уволнения във Виваком в предишното, за които компанията е била глобена. Позовават се и на отрицателните образци с добитите към този момент от Виваком по-малки кабелни и интернет оператори „ Нет 1 “ ЕООД, „ КомНет София “ ЕАД и „ Цифрова Кабелна Телевизия “ ООД(N3). При всички тях е очевидно нарастването на клиентите на Виваком за сметка на чиновниците на добитите сдружения.

Служителите на Булсатком са обезпокоени и от " нападателните нелоялни практики на Виваком, създаващи усещане, че придобиването е към този момент осъществено. Към това се прибавя и фактът, че чиновници на Виваком към този момент показват Булсатком като част от тяхната група и насочат предложения към клиентите на Булсатком да се пренасочат към Виваком ".

От синдиката „ Подкрепа “ в Булсатком припомнят, че през последните години Европейска комисия наложи обилни имуществени наказания за разнообразни дейности, които са били осъществени преди разрешаване на дадена централизация и които според тълкуването на Европейска комисия съставляват директна интервенция в държанието на придобиваното дружество и нарушаване на възбраната за осъществяване на правни и в действителност дейности по отношение на реализиране на съответната договорка. Служителите на Булсатком упорстват Комисия за защита на конкуренцията да образува произвеждане за да откри дали Виваком нарушава член 82, алинея 5 от Закон за защита на конкуренцията, извършвайки дейности, свързани с оказване на решаващо въздействие и намаляване на позициите на Булсатком преди разрешаване на договорката.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР