„Служител на Тръмп 4“ в заместващия обвинителен акт, идентифициран като Юсил Таверас

...
CNN — Служителят на Мар-а-Лаго, посочен в заместващия обвинителен акт,
Коментари Харесай

CNN —

Служителят на Мар-а-Лаго, посочен в заместващия обвинителен акт, добавящ големи обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп и нов съобвиняем по делото, е идентифициран от двама души, близки до разследването, като Юсил Таверас, работник в областта на информационните технологии.

Таверас наблюдаваше записите от камерите за наблюдение в имота.

Адвокат на Таверас отказа коментар, когато CNN потърси коментар.

Екипът на специалния прокурор Джак Смит преди това е чул свидетелски показания за странни разговори между Таверас, Уолт Наута и новия съобвиняем Карлос Де Оливейра, управител на имота, по отношение на записите от камерите за наблюдение. Голямото жури във Вашингтон, преди делото да бъде напълно преместено в южна Флорида, също е изслушало показания конкретно относно необичайното поведение на Де Оливейра към кадрите, казаха трима души пред CNN.

Таверас е в центъра на новите обвинения, добавени към обвинителния акт, включително разговор, който имаше с Де Оливейра на 27 юни 2022 г. В този разговор Де Оливейра поиска частна дискусия в „аудио килер“ с Таверас, включително питайки колко дълго са продължили записите от охранителните ленти и дали могат да бъдат изтрити.

Когато Таверас каза, че „той няма да знае как да направи това и че не вярва, че ще има правата да го направи“, Де Оливейра каза, че „шефът“ иска това да бъде изтрито, според обвинителния акт.

Прокурорите от месеци обикалят около въпросите доколко действията им всеки ден през лятото на 2022 г. са били подтикнати от указанията на Тръмп, карайки наказателното разследване понякога да разглежда дори подозрителни, но все още необясними събития като източването на басейн в плажния клуб във Флорида, което причини наводнение в IT стая, съобщи по-рано CNN.

Де Оливейра е бил замесен в инцидента с басейна, казаха пред CNN двама източника, запознати с въпроса. Това обаче не беше споменато в новата съдебна документация. Обвинителният акт от четвъртък показва, че прокурорите вече вярват, че разполагат с по-преки доказателства за това, че Тръмп е организирал усилията на служителите си да обмислят подправяне на записите от камерите за наблюдение, които ги заснеха да преместват кутии със записи, търсени от федералното правителство.

Де Оливейра трябва да бъде изправен пред Маями в понеделник и сега трябва да добави адвокат от Флорида към защитата си.

В обвинителния акт се отбелязва, че след претърсването на Мар-а-Лаго от ФБР през август миналата година са повдигнати въпроси относно лоялността на Де Оливейра сред орбитата на Тръмп. Според обвинителния акт Тръмп се обадил на Де Оливейра „и казал на Де Оливейра, че Тръмп ще намери адвокат на Де Оливейра“.

В момента той се представлява от Джон Ървинг. Супер PAC на Тръмп Save America е платил стотици хиляди долари на адвокатски кантори, които са въвели Наута, Де Оливейра и Таверас в разследването, включително по време на разговори с федералните криминални следователи.

Все още не е ясно как новият набор от обвинения ще се отрази на тези отношения с адвокати.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР