Служител на “Гранична полиция”, чиято самоличност се пази в тайна

...
Служител на “Гранична полиция”, чиято самоличност се пази в тайна
Коментари Харесай

Елена Йончева показ граничар, готов да свидетелства за корупция “на много високо ниво”

Служител на “Гранична полиция”, чиято идентичност се пази в загадка по негова молба, е подготвен да даде показания пред прокуратурата и съда за корупци, посредством която каналджии не престават да прекарват през България противозаконни мигранти. Това стана ясно на премиерата на кино лентата “Граница”, чиито създател е журналистката и народен представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Анонимният граничар, интервюиран персонално от Йончева, заявява, че обратно на формалните данни, миграционния поток към страната ни не е намалял няколко пъти през последните години, той просто е канализиран. По думите му каналджиите употребяват открити корупционни схеми през Гранична полиция, с цел да прекарват безпрепутствано през България мигранти, като според от съответния маршрут до страна от Западна Европа, за услуга взимат сред 7000 и 15 000 евро на човек.

Граничарят споделя още, че с помощта на връдките си със чиновниците на Министерство на вътрешните работи, трафикантите имат точна информация за местата по българо- турската граница, които се охраняват с камери и датчици, както и за нарядите на граничарите.

“За нас обяснението е, че (трафикът на незаконни мигранти) се покровителства на доста високо ниво”, споделя служителят на Министерство на вътрешните работи, чието лице не е показано във кино лентата на Йончева, а гласът му е премодулиран.

В останалата част от кино лентата, прожектиран в НДК в наличието на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, зам.- ръководителя на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиера Валери Симеонов, бяха показани две групи от мигранти, преодолели оградата на границата ни с Турция без проблем.

Първата група индиферентно прескача ограждението безусловно пред обектива на Йончева, която в този миг минава с джип около сгъваемата стълба, подпряна на телената мрежа от двама турски каналджии. Впоследствие Йончева вика патрул на гранична полиция, който открива, че мигрантите са от Сирия- най-вече деца. Един от униформените споделя пред камерата, че в този участък- покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт “Кап. Андреево”, няма камери.

С изключение на изявлението на служителя на Министерство на вътрешните работи със скрита идентичност, филмът на Йончева не демонстрира някакви съответни обстоятелства по тематиката, незнайни до момента на необятната аудитория. 20- минутното видео натъртва на фата, че граничната ограда е излязла към 200 млн.лева. Всъщност все още цената е 180 млн. лв..

Прави се съпоставяне оборудването, издигнато от гръцките управляващи по цялата съхопътна граница на страната с Турция, което за разлика от нашето няма едноредови елементи.

Именно секторите по оградата от българо-турската граница, които са единствено с един ред телена мрежа са посочени не един път от Йончева като резултата от корупционна скица на ръководещите. Според нея заданието на Министерство на вътрешните работи в началото е било единствено за двуредова ограда, само че след това това изискване отчасти е сменено.

След края на премиерата на кино лентата й, Йончева съобщи пред присъстващите, че копие от него ще бъде изпратено на премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, Министерство на вътрешните работи и основния прокурор Сотир Цацаров. Освен това разгласи, че основава гражданска платформа за приемане на всевъзможни сигнали за корупция, в която може да се включат публицисти и жители с знания в разнообразни сфери на публичния живот.

Тогава на сцената се качи Цветан Цветанов, който макар освиркванията от групата възрастни последователи на Българска социалистическа партия, съумя да напомни, че градежът на оградата е почнал от кабинета на Орешарски през 2013-2014 година и от този момент насам искащите да влязат незаконно у нас мигранти понижават непрекъснато. Депутатът от ГЕРБ цитира публични данни на турските управляващи съгласно които пред 2015 година към 90 000 души несполучливо са се пробвали да влязат в България – през 2016 45 000, а през тази година – едвам 7 000.

Попитан дали службите разполагат с данни за корупция на най-високо равнище, както твърди анонимният граничар във кино лентата, Цветанов отхвърли. Декларира обаче, че министър председателят щял да изгледа видеото, тъй като всеки сигнал би трябвало да бъде тестван. В края на изявлението си от сцената в клуб „ Перо” Цветанов прикани водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да подпише предлаганите от ръководещите конституционни промени за отпадане на отминалостта на закононарушения, свързани с приватизацията. По думите му по този начин социалистите щели да потвърдят, че са откровени в антикорупционните си начинания. Нинова обаче не пожела да се причисли към вносители на новите конституционни текстове.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който също изгледа кино лентата, не пожела да направи никакви обществени изказвания и напусна НДК без да влиза в диалози с присъстващите. На премиерата на кино лентата „ Граница” участваха още Валерия Велева, Светлана Шаренкова, Евгения Банева, Нона Йотова, депутати и членове на управлението на Българска социалистическа партия.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР