"Служебното правителство управлява страната в условията на една от най-тежките

...
"Служебното правителство управлява страната в условията на една от най-тежките
Коментари Харесай

Андрей Живков: Анализираме възможността да предложим на НС намаляване на ДДС за електроенергията

"Служебното държавно управление ръководи страната в изискванията на една от най-тежките рецесии с енергийните цени в Европа през последните години. ", това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция служебният министър на енергетиката Андрей Живков  Андрей Живков Андрей Живков е роден през 1971 година в град Ботевград. Завършва междинното си обучение в 1-во Единно.

Той смята, че с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лв. на мегаватчас е отговорено съответно на провокациите. Сега Народното събрание може да надгради постигнатото с нови ограничения.

"Друго съществено предизвикателство в работата на служебното държавно управление, на което то е съумяло да отговори, е внасянето на Плана за възобновяване и резистентност в Европейска комисия ", добави министър Живков.

"Служебното държавно управление е сложило същинското начало на разговора за това какво е бъдещето на въгледобивните райони в страната, по какъв начин те ще се развиват отсега нататък и какви работни места ще основават. Освен това Министерството на енергетиката е създало и план на енергийна тактика на страната - една от главните рецензии към активността на ведомството е точно неналичието на такава тактика ", уточни той.

Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока в този момент не са резултат на далавера или на минус на дадени правила. Това важи за цяла Европа, освен за нашата страна. "Проследявайки фючърсите на енергийните тържища се обрисува през втората четвърт на 2022 година да има известно усмиряване на пазарите. Но цените надали ще се върнат на нивата си отпреди рецесията ", предвижда Живков.

"В момента проучваме опцията да предложим на Народното събрание понижаване на Данък добавена стойност за електрическата енергия, както и смяна в Закона за енергетиката, съгласно която фондът "Сигурност на електроенергийната система " също да може да се употребява за обезщетения при такива рискови цени на електрическата енергия, съобщи министърът. Предвижда се да бъде препоръчано и разширение на програмата от 110 лв. за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните софтуерни разноски. По този метод ще бъде минимизиран резултатът от предстоящото нарастване на контролираните цени от 1 януари 2022 година Намаляването на Данък добавена стойност за електрическата енергия, което ще бъде препоръчано на Народното събрание, също ще има положителен резултат върху цените ", добави служебният енергиен министър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР