Служебното правителство смята да предложи удължаване на срока на мярката

...
Служебното правителство смята да предложи удължаване на срока на мярката
Коментари Харесай

Властите обмислят отстъпка от 25 ст. за горивата и през 2023 г.

Служебното държавно управление счита да предложи удължение на периода на мярката за 25 стотинки отстъпка от всеки литър гориво, сподели служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Но крайното решение дали мярката ще продължи и през 2023 година ще бъде на Народното събрание. Според икономическия министър мярката към момента би трябвало да продължи, само че за какъв период това би следвало да каже министърът на финансите.

Ако не се случи нещо с войната, чакам, че пикът на инфлацията е преминат, с помощта на цените на горивата и тока, съобщи министър Стоянов. Според него, в случай че няма основни промени при войната в Украйна, цените на тока и горивата не би трябвало повече да се повишават. По думите на министър Стоянов България има потребност от постоянно държавно управление с по-дълъг небосвод. По отношение на газа, министърът разяснява, че количеството за зимния интервал е обезпечено и казусът е решен изрично. “Чрез интерконектора с Гърция и контракта с Азербайджан ние получаваме към 1/3 от количествата ”, сподели Стоянов.

“Моето персонално мнение е, че ние не би трябвало да затваряме нито една врата. Ако, който и да има интерес, ни продава газ на добра цена, не мисля, че би трябвало да затваряме вратата ”, изрази той мнение във връзка с “Газпром ”.

Стоянов заяви, че с президента на Азербайджан Илхам Алиев е дискутирана и концепцията за бартер на ток против газ. “Това са спомагателни количества газ, които нямат общо с този, който към този момент получаваме ”, изясни министърът.

“Сега задачата ни е да притеглим колкото се може повече верни вложения. Идеята е да привличаме вложения, които носят повече работни места ”, сподели още министър Стоянов и уточни, че скоро ще разгласи решения във връзка с фокуса в търсене на нови вложения. “Ние желаеме да сме готови, да си свършим нашата работа, тъй че да има какво да предложим на вложителите. България има неповторим късмет сега ”, заключи министър Стоянов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР