Служебното правителство смята да отпусне заем на държавния оператор Булгаргаз

...
Служебното правителство смята да отпусне заем на държавния оператор Булгаргаз
Коментари Харесай

Държавата дава 800 млн. лв. на Булгаргаз

Служебното държавно управление счита да отпусне заем на държавния оператор " Булгаргаз " в размер на 800 млн. лева Това разгласи енергийният министър Росен Христов пред Българска национална телевизия дни откакто новосформираният щаб разгласи, че търси заем за сдружението и води диалози с неназовани финансови институции. " Проведох срещи с всички банки, с които сдружението работи, и стартира разискване за финансиране и рефинансиране на настоящите отговорности, с цел да се обезпечат спомагателни средства. Търсим разнообразни източници. Водих диалози с Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, Черноморската банка ", съобщи министърът.
Христов сподели, че държавният заем ще бъде на рента над пазарната, а упованията са скоро сдружението да вземе дълготраен подобен, с който да върне държавния. Вчера държавното управление одобри и съответното решение. 400 млн. лева ще отидат за нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, а другите 400 млн. лева - за покриване на задълженията на топлофикациите. Целта ни е да осигурим спокойна зима, разяснява служебният министър председател Гълъб Донев. Христов посочи, че сдружението не е на загуба, а има проблем с оборотните средства поради ниската събираемост от топлофикациите в страната. Само най-големият му клиент " Топлофикация София " му дължи към 300 млн. лева
" Имаме газ до септември, има от кое място да намерим и до края на годината. Оферти има доста, най-малко 3-4 имаме. Проблемът не е в количествата и доставката, а в цената. Повечето предложения са за полутечен газ, само че за тях няма терминали за разтоварване. Има слотове, давани от частни компании, само че цената е такава, че не е преференциално. Основна цел е да осигурим слотове за разтоварване ", изясни Христов.
Енергийният министър още веднъж акцентира, че страната се пробва да откри
слотове за разтоварване на танкерите с полутечен газ и по тази причина към момента не е публично доказана договорката за част от тях.
Според него служебното държавно управление няма да подписва дълготраен контракт за доставка на газ. " Не желая да подписвам дълготраен контракт с нито една компания ", сподели служебният енергиен министър Росен Христов. На дневен ред стоят всички вероятни източници за доставки на газ, в това число и " Газпром ", само че това е последният вид, уточни той. " Още не сме почнали да търсим контакт с тях, тъй като гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности. Това е финален вид, само че не сме ги изхвърлили от листа с варианти ", сподели Росен Христов. Той посочи, че в случай че се водят договаряния с " Газпром ", те ще са за доставки по настоящия сега контракт, който изтича в края на годината.
Правителството на Кирил Петков е било в непрекъсната връзка с " Газпром " и се е пробвало да откри излаз от обстановката да се заплаща в рубли, само че напъните му не са се увенчали с триумф, обясни Росен Христов.
По случая има водена кореспонденция сред " Булгаргаз " и " Газпром ". От нея излиза наяве, че до последно кабинетът " Петков " се е опитвал да понижи риска за заплащането в рубли, поради дупката във времето, която се получава при превалутирането на доларите в рубли, стана ясно от обясненията на служебния министър на енергетиката. Така той опроверга изказванията на ГЕРБ и президента Румен Радев, че държавното управление на Кирил Петков не се е опитвало да обезпечи доставки от " Газпром " по настоящия контракт.
Междувременно " Булгаргаз " внесе прогнозата си за цената на природния газ през октомври в енергийния регулатор, каквито са законовите му отговорности, само че сдружението не оповестява дали е подало и заявление за цената през септември. Според изчисленията на публичния газов снабдител цената през октомври би трябвало да е 269,.29 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или 137.69 евро. Това е с над 7 % по-малко от препоръчаната за август цена от близо 290 лева./МВтч, която следва да бъде утвърдена през днешния ден.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР