Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини,

...
Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини,
Коментари Харесай

Васил Велев: Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби, а ние ще трябва да обясняваме на работниците защо нямат заплати

Служебното държавно управление ще би трябвало да обезврежда доста бомби и мини, а ние ще би трябвало да разкажем на нашите служащи за какво нямат заплати, сподели още Велев. В доста предприятия се стопират други заплащания, с цел да се съберат парите за заплати на служащите - чака се доста да изпаднат в ликвидна рецесия. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия Васил Велев – ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ 630 лева за мегаватчас би трябвало да платят небитовите консуматори за месец юли, в случай че не бъдат признати ограничения с цел да могат да им се изплатят обезщетенията за ток от страната “, добави Велев.

" Това е най-високата цена до момента и слага промишлеността в спешна обстановка. За юли месец има закон, съгласно който небитовите консуматори би трябвало да бъдат обезщетени от цените на тока и има таван 250 лева Сега те ще би трябвало да платят с 382 лева повече, което общо за всички става 760 млн. - това е напълно съпоставима сума с един фонд за заплати ", изясни Велев.

По думите му предприятията ще би трябвало да изберат какво да платят - заплати или електрическа енергия, с цел да не им бъде спрян тока. Велев акцентира, че няма взето от Министерски съвет решение за вноски във фонда за сигурност на енергийната система.

Васил Велев разяснява настояването на " Булгаргаз " да усили цената на газа за август с 54%

" Не е оправдана постъпката на " Булгаргаз " да приключи доставките по дълготрайния си контракт с " Газпром ", където цените са доста по-ниски. При равни други условия той е доста по-евтин, а в действителност купуваме отново от Русия газ, само че посредством медиатори, като в последна сметка България заплаща по-висока цена на " Газпром ", колкото в случай че изпълняваше контракта. "

Той съобщи, че служебното държавно управление би трябвало да седне на масата с договаряния с " Газпром ", тъй като България по този начин или другояче ще би трябвало да заплати за газа, който не получава.

В контракта има уговорка " вземи или заплати " В края на годината това, което не е взето по контракт, 80% от него се дължи като заплащане. А Европейски Съюз ще употребява съветски газ най-малко още пет години - такива са плановете на Европейската комисия.

„ Още от май месец няма никакви обезщетения за цената на газа за предприятията, а и не е ясно дали доставките ще са подсигурени за ноември и декември “, сигнализира ръководителят на АИКБ.

Велев приветства краткотрайното връщане на Иван Иванов за ръководител на КЕВР.

" Иван Иванов е добър и честен човек и е самостоятелен, за разлика от доста други регулатори. Да, ние сме му желали оставката, организирали сме митинги, само че му отдаваме дължимото - той е добър експерт, честен човек и самостоятелен. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР