Служебното правителство се опитва да намери решение на проблема с

...
Служебното правителство се опитва да намери решение на проблема с
Коментари Харесай

Стефан Янев упрекна бизнеса, че оказва натиск върху кабинета за цените на тока |

Служебното държавно управление се пробва да откри решение на казуса с повишаването на електрическата енергия за промишлеността, само че това е задача за постоянен кабинет. Проблемите в бранш " Енергетика " са неглижирани през последните 10-12 години, няма дълготрайна тактика за развиването му и това е принудило служебния кабинет да се заеме с тях, стана ясно от думите на премиера Стефан Янев в изявление за Дарик радио.

Премиерът укори бизнеса, че оказва напън върху държавното управление да реагира на високите енергийни цени.

" Бизнесът желае евтина сила, с цел да бъде конкурентоспособен. Най-енергоемките предприятия са тези, свързани с металите. Те обаче, когато се оплакват от високите цени на електрическата енергия, не помнят да кажат, че и техните цени на металите се подвигат, т.е. има балансиране. Нека да не бързат да споделят, че ще затварят предприятия и ще освобождават хора. Това е един тип напън ", уточни Янев.

В края на октомври електроенергийният ни пазар ще се свърже с този в Румъния и това щяло да балансира системата.

" Ние имаме една енергийна система на лимита на опциите си. Изнасяме много огромни количества електрическа енергия. В цяла Европа цените не електрическата енергия се подвигат, само че цените у нас остават едни от най-ниските. Само в Полша сега, от обвързваните европейки пазари, са с по-ниски цени от тези в България ", уточни Янев.

Според него развиването на нуклеарна мощ наподобява разумно на фона на Зелената договорка. По думите му България от дълго време е трябвало да реши дали ще развива АЕЦ " Белене ". Той предизвести, че е планувано прекъсване на единия блок на АЕЦ " Козлодуй " за месец, което ще се отрази на пазара. Една от главните задания пред служебния министър на енергетиката Андрей Живков била да обмисли и предложи разновидности по какъв начин това да не повлияе на енергийната система.

По думите на Янев има " неизпълним " проблем за внасянето на Плана за възобновяване и резистентност в Брюксел - оттова упорстват да се сложи точна дата за затваряне на " Мини Марица-изток " . Според него 2036 година за затваряне на " Мариците " е допустима, само че тематиката ще бъде сложена и на политическо равнище в Европейския съвет. " Ще търсим разновидности за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възобновяване ще бъде изпратен ", обеща Янев.

Той разяснява и отдръпването на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев и поръчката им за участие в изборите на 14 ноември. " Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднообразно ", акцентира министър председателят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР