Служебното правителство само си измисля кризите, а след това се

...
Служебното правителство само си измисля кризите, а след това се
Коментари Харесай

Владислав Панев: В държавните енергийни компании се назначават хора без опит, застрашаващи сигурността

Служебното държавно управление единствено си измисля рецесиите, а по-късно се бие в гърдите, че ги е решило, съобщи депутатът от Демократична България

Владислав Панев, народен представител от ПГ на Демократична България, разяснява огромната повреда на " Цанков камък " и проблемите в енергетиката за предаването " Това е България " по .

" Цанков камък " е единият от проблемите. От 15 дни не работи този Водноелектрическа централа. Отделно шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", откакто излезе от планов ремонт, няколко часа след стартирането си в употреба, трябваше да бъде спрян още веднъж. Така че явно в държавната енергетика има съществени проблеми, които не се отнасят единствено до цените на електрическата енергия и до енергийната самостоятелност на България, а изобщо до работата на държавните енергийни компании и централи. ", сподели Панев.

Той разяснява мълчанието на служебния министър на енергетиката по тематиката:

" Министърът мълчи най-вероятно от гузна съвест. Основният въпрос в енергетиката е какви хора се назначават по бордовете на държавните енергийни компании. Доколкото приказвам със експерти от сектора, там неналичието на опит сега е в размери, които заплашват сигурността на страната ".

Промените в АЕЦ " Козлодуй " са направени от служебното държавно управление да вземем за пример, само че проблемите стартират още при започване на годината с ПАВЕЦ " Чаира " - най-голямата " батерия " в България, която в действителност не работи, а тя е извънредно значима за енергийния преход и за реализиране на по-ниски цени на електрическата енергия, доколкото ще разреши присъединението към системата на доста нови чисти мощности, които създават ток на доста ниска себестойност, излиза наяве от думите на Панев.

" Тесните места " са две - едното е съхранението на сила, където ПАВЕЦ " Чаира " с прословутите " акумулатори " играе сериозна роля, а другото е модернизацията на електропреносната мрежа, която да разреши присъединението на доста повече мощности ", сподели още Владислав Панев.

Заявките за нови фотоволтаици в министерството на енергетиката са към този момент за над 30 000 мегавата, а сега не може да се причислят даже 20% от тях, защото системата няма да издържи, излиза наяве от думите му.

" Не се влага дълготрайно, употребяват се приходите за обезщетения на предприятията и семействата, което не е неприятно, само че би трябвало да има някаква рамка и някаква тактика, да има дълготраен проект за вложения, не просто да излезем в този момент от тази рецесия, а да излезем от рецесията по-конкурентни - с по-ниски цени на електрическата енергия и по-динамична стопанска система ", добави Панев.

По отношение на тематиката за излизането на свободния пазар на елементарните консуматори на електрическа енергия и неяснотата какъв брой на брой ще са цените, по които хората ще заплащат, Панев сподели: " Служебното държавно управление единствено си измисля рецесиите, а по-късно се бие в гърдите, че ги е решило. Това, което взехме решение за битовите консуматори, е да останат на контролирания пазар до края на 2025 година, като би трябвало да насърчим вложенията и нововъведенията в енергийна успеваемост и да приемем две цени - по-високата за стеснен брой консуматори, които употребяват субсидираната електрическа енергия да вземем за пример да копаят биткойни или да си отопляват сауната и джакузито ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР