Служебното правителство работи по актуализация на бюджета, в която не

...
Служебното правителство работи по актуализация на бюджета, в която не
Коментари Харесай

Служебното правителство подготвя актуализация на бюджета, без да вдига дефицита

Служебното държавно управление работи по актуализация на бюджета, в която не се възнамерява нарастване на авансово заложения бюджетен недостиг. Разликата с настоящия  бюджет ще се показва не в това какъв брой ще харчи страната, а къде ще отиват парите. Това изясни през днешния ден на брифинг в Министерски съвет служебният министър на финансите Асен Василев.

„ Подготвяме актуализация, която да бъде обсъждана сега, в който има настоящ парламент. Тя цели да резервира настоящите параметри, само че да се актуализират разходните пера “, разяснява Василев.

„ Държавата не създава пари, тя ги взема от жителите и компаниите и ги дава на други жители и компании, тъй че да подкрепи стопанската система “, добави още той, като акцентира, че когато стопанската система работи добре ще има пари в бюджета.  

Към края на май месец дефицитът в бюджета възлиза на 173 млн. лева, като щеше да е по-голям, в случай че не беше еднократното заплащане от 660 млн. лева за концесията на Летище София.

Както е известно през ноември 2020 година Народното събрание утвърди бюджет за 2021 година, съгласно който държавните разноски ще превишат държавните доходи с близо 5,5 милиарда лева

В последните си дни постоянното държавно управление на премиера Борисов утвърди на 5 май нова прогноза за положението на бюджета. В нея се допускаше, че държавните разноски ще се наложи да се усилват още до края на 2021 година и по този начин дефицитът на страната да доближи към 7 милиарда лева или 5,6% от Брутният вътрешен продукт.

Според последната прогноза на Еврокомисията обаче дефицитът на България ще бъде доста по-малко 3,2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР