Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на

...
Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на
Коментари Харесай

Премиерът Донев се срещна с работодателските организации

Служебното държавно управление продължава да работи за сигурността в доставките на сила на налични цени за бизнеса и жителите.

Само за два месеца успяхме да реализираме цялостна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България. Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев на среща с представители на работодателските организации. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев.

Премиерът изрази вяра, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и понижени цените на горивата ще окажат въздействие върху инфлационните процеси в страната. „ Продължаваме програмата за отплата на небитовите консуматори, работим и по механизъм, който да подсигурява на жителите енергийна сигурност през идващите месеци “, акцентира министър-председателят.

Донев посочи пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в невиждана рецесия в резултат на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на световна криза. „ В този подтекст е значимо да имаме съответни проекти за непоклатимост и развиване на стопанската система ни, да търсим различни източници на доставки и за излизане на спомагателни пазари, отвън обичайните “, сподели Донев.

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединението на страната ни към Еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване. Приоритет за служебното държавно управление е подготовката на законопроектите, свързани с осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. С тези дейности България удостоверява пред европейските си сътрудници позицията си на постоянна страна с предвидимост в стопанската система.

Представителите на работодателските организации означиха положителната връзка със служебния кабинет. В хода на срещата те приветстваха решението на държавното управление за удължение на програмата за обезщетения на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия до края на годината. Те подчертаха, че е извънредно значимо действието на тази мярка да бъде продължено и през идната година.

Премиерът Донев означи, че в работодателските организации държавното управление вижда действителен коректив на своите дейности и акцентира, че ще продължи открития разговор с тях.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР