Служебното правителство прие промени в тарифата за таксите, които се

...
Служебното правителство прие промени в тарифата за таксите, които се
Коментари Харесай

Въвежда се 35 лв. такса за повишителните матури

Служебното държавно управление одобри промени в цената за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. Причина за въведените промени в нормативната уредба и настъпилите обилни промени в икономическата конюнктура, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Промяната визира и повишителните матури, които тази година останаха безвъзмездни. С признатото през днешния ден разпореждане обаче кабинетът регламентира явяването на подобен изпит към този момент да коства 35 лв..

От Министерски съвет напомнят, че с последните промени в Закона за предучилищното и учебното обучение беше въведена за повишение на бала при кандидатстване във висше учебно заведение зрелостници или лица, притежаващите тапия за приблизително обучение по свое предпочитание да се явят още веднъж на изпит по реда на матурите по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит. Това може да стане еднократно в границите на образователната година на завършването или в идната образователна година. В измененията в закона е планувано за полагане на този изпит да бъде събирана такса, а размерът ѝ да бъде избран с цена на Министерския съвет, който през днешния ден постановява тя е 35 лева

От Министерски съвет изясняват, че

с таксата ще се обезпечат средства за дейностите по образуване на изпита,

който е обвързван с придобиване на приблизително обучение, като се поставя при изискванията и по реда на държавните зрелостни изпити.

С днешното решение на държавното управление се актуализират и таксите в системата на предучилищното и учебното обучение, които не са променяни от 2017 г. Те се индексират в сходство с инфлацията в страната по данни на Национален статистически институт. От Министерски съвет прецизират, че актуализацията ще покрие единствено отчасти действителните разноски за предоставените услуги, като допълват, че е определен оптимално удобен за заинтригуваните страни метод.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР