Служебното правителство предлага да се сложи край на Националната програма

...
Служебното правителство предлага да се сложи край на Националната програма
Коментари Харесай

Служебният кабинет слага край на санирането

Служебното държавно управление предлага да се постави завършек на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, известна като програмата за саниране. Причината е дефицит на 46 милиона лв., написа mediapool.bg, като цитира оповестени документи за публично разискване за преустановяване на Националната стратегия за енергийна успеваемост на жилищните здания. Предложението е на служебния министър на районното развиване арх. Иван Шишков.

Така 52 блока, които имат подписани контракти с държавната Българска банка за развиване (ББР), няма да бъдат санирани. Те обаче могат да аплайват за финансиране по новата стратегия за възобновяване на жилищния фонд, която се финансира с европейски пари по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

То е направено тъкмо когато завършва първата фаза за кандидатстване по ПВУ – крайният период изтича на 31 май. Така на процедура тези 52 блока надали ще съумеят да се включат още веднъж.

Нещо повече – наскоро кметове приканиха Националната стратегия за възобновяване на жилищните здания освен да не бъде спирана, само че и да поеме санирането на блоковете, които няма да съумеят да са класират по ПВУ. Сега към този момент е ясно, че това остава за претендентите единствено мираж.

Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания беше утвърдена от второто държавно управление на Бойко Борисов при започване на 2015 година с първичен бюджет от 1 милиард лв.. В края на 2016 година беше провиснал още 1 милиард лв. за саниране от държавния бюджет.

През 2019 година, малко преди локалните избори, стана ясно, че 2-та милиарда лв. ще стигнат за санирането единствено на 2022 жилищни здания. Средствата се отпускат като заем от Българската банка за развиване, която финансира реализацията на програмата. За задачата ББР сключваше съглашения с етажната благосъстоятелност и кметовете на съответната община, които проведоха публичните поръчки за избор на строителите. След като блокът бъде саниран, страната връща парите на ББР с рента.

Днес към този момент е ясно, че 2-та милиарда лв. няма да стигнат за всички блокове с подписани съглашения с ББР. Причината – инфлацията през последната година е изяла парите и строителите не могат да работят на цени от 2016 година Нужна е индексация на настоящите контракти, излиза наяве от оповестените документи.

Бюджетът от 2 милиарда лв. към днешна дата ще стигне за енергийната успеваемост на 1970 частни жилищни здания, демонстрират сметките на Министерство на регионалното развитие. От тях досега изцяло актуализирани, въведени в употреба и надлежно разплатени на ББР са 1936 жилищни здания. В развой на възобновяване са още 34 блока, които са на друг стадий. Очакванията са дейностите по тях да приключат до края на 2023 година За останалите 52 жилищни здания, със подписани контракти с ББР, пари няма. За 13 от тях има направени енергийни обследвания и определени строители, само че те също няма да бъдат санирани по националната стратегия, излиза наяве от оповестените документи. За да бъдат направени, ще са нужни 46 млн. лв. в допълнение от държавния бюджет, излиза наяве от плановете на Министерство на регионалното развитие. Но пари в държавния бюджет освен, че няма, само че даже не е ясно дали Народното събрание ще успее да одобри подобен за тази година.

По тази причина министърът на районното развиване арх. Иван Шишков предлага да се постави завършек на програмата са саниране и тя да завърши до края на 2023 година

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР