Служебното правителство предлага бюджет 2023 да е с дефицит 6.4%.

...
Служебното правителство предлага бюджет 2023 да е с дефицит 6.4%.
Коментари Харесай

Кабинетът “Донев” с проектобюджет за 2023 г. Кой ще го подкрепи?

Служебното държавно управление предлага бюджет 2023 да е с недостиг 6.4%. Това е завой в проектите на кабинета “Донев ”, защото първоночалните проекти на изпълнителната власт бе за недостиг от 3% и смяна на данъчното законодателство. Не всички партии обаче биха го подкрепили. 

 

“При ясно декларираната липса на парламентарна поддръжка на измененията в данъчното законодателство, внасянето в Народно събрание на бюджет с недостиг от 3% би било с предупреден край, сподели служебният министър председател. Затова след извършени предварителни диалози и разбор служебното държавно управление реши в Народно събрание да бъде импортиран Закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящо законодателство, оформило се от законодателните промени от 46 до 48 Народно събрание. Предложеният законопроект е с недостиг 6.4% от Брутният вътрешен продукт, което в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лева ”, съобщи пред медиите министър председателят Гълъб Донев.

 

ПП-ДБ и ГЕРБ разискаха параметрите на бюджета за тази година като двете обединения реализираха единогласие по някои въпроси. Един от тях точно е данъчната политика. Не стана ясно обаче дали ГЕРБ ще поддържат бюджет, импортиран от служебно държавно управление - партията приканва план-сметката да е дело на постоянен кабинет, до момента в който от ПП-ДБ желаят това да стане “възможно най-скоро ”. 

 

Освен ГЕРБ и Има Такъв Народ обявиха, че няма да поддържат бюджет, импортиран от служебната власт. Според тях в реда на нещата е той да е дело на постоянен кабинет. В противоположен случай ще се стигне до " сватбарска " план-сметка и предизборно наддаване. От " Възраждане " обаче обявиха, че бюджетът е по-голям от кабинета.

 

Министърът на финансите Росица Велкова добави, че със законопроекта не се предлага смяна в данъчната политика. При това състояние ще е належащо да бъде изтеглен нов дълг, в размер на 13.7 млрд лева като в края на 2023 година дългът ще стане 46.8 милиарда лева или 25.3% от Брутният вътрешен продукт, предават от Българската национална телевизия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР