Служебното правителство отмени постановление и решения, с които държавата придобива

...
Служебното правителство отмени постановление и решения, с които държавата придобива
Коментари Харесай

Служебният кабинет отмени решението на кабинета Денков за дълговете на Топлофикация-София“

Служебното държавно управление анулира разпореждане и решения, с които страната придобива вземания на „ Булгаргаз “ и Български енергиен холдинг (БЕХ) от „ Топлофикация София “ в размер до 1,6 милиарда лева посредством министъра на енергетиката, оповестиха от държавната пресслужба. Това е станало на неприсъствено съвещание, по предложение на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. 

С анулираните документи бяха утвърдени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за спомагателни заплащания и на министъра на енергетиката беше предоставено да организира договаряния и да придобие от името на страната въпросните вземания, се споделя в известието. 

От държавната пресслужба допълват, че Законът за обществените финанси постановява, че когато се отпускат средства за сметка на бюджета на обещано ведомство в интерес на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е виновен за осъществяването на оценка за сходство със законодателството в региона на държавните помощи. 

За плануванаъа мярка е следвало да се изпрати съобщение до Европейската комисия (ЕК) за правна сигурност, а това не е направено, написа още в решението. Администраторът на помощ е задължен да не вкарва мярката в деяние до изговаряне на Европейска комисия, че позволява помощта или че мярката не съставлява такава помощ. 

Разпоредбата на член 108, алинея 1 от Закона за държавния бюджет на Република България планува, че въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, страната може да придобие вземания на „ Български енергиен холдинг ” ЕАД, и „ Булгаргаз ” - ЕАД, от „ Топлофикация София ” - ЕАД, с номинален размер до 1,6 милиарда лева, по цена, избрана от самостоятелен оценител, при съблюдаване на законодателството в региона на държавните помощи. 

При тази фактическа конюнктура съществува действителна опция при уведомяването на Европейската комисия, тя да дефинира мярката като държавна помощ, стимулира предлагането си служебният министър Малинов. 

На 27 март, с план на разпореждане на Министерския съвет бяха препоръчани и утвърдени промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година, с които да се придобият вземанията на БЕХ и на „ Булгаргаз “ ЕАД от „ Топлофикация София “, като това трябваше да стане по реда и до размера според Закона за държавния бюджет.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР