Служебното правителство одобри допълнителни разходи в размер 9 456 233

...
Служебното правителство одобри допълнителни разходи в размер 9 456 233
Коментари Харесай

Одобриха 9 456 233 лева по бюджета на Централната избирателна комисия

Служебното държавно управление утвърди спомагателни разноски в размер 9 456 233 лв. по бюджета на Централната изборна комисия (ЦИК) за т.г., оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.  Средствата са предопределени за финансово застраховане на дейностите по техническото обезпечаване на електронното машинно гласоподаване за изборите за народни представители, планувани за 2 октомври. Сумата е с включен Данък добавена стойност, съобщгава " Нова телевизия ".

С тези пари ще бъдат обезпечени действия като инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, както и настройване, профилактика, инсталиране и конфигуриране на профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване. Средствата ще бъдат обезпечени посредством преструктуриране на разноските или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година.

Паралелно с това кабинетът дефинира изискванията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласоподаване. В държавното решение е записано, че машините следва да се съхраняват в уместно място – складови пространства, отговарящи на всички условия, избрани от ЦИК. Външната защита ще бъде обезпечена от Министерство на вътрешните работи. 

Министерството на вътрешните работи (МВР) следва да реализира външната защита на пространствата, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласоподаване. Достъпът до тях ще се реализира единствено с позволение на ЦИК.   Приемането на държавното решение ще разреши на изборната комисия да подписа нов контракт за предпазване на устройствата в пространства – частна благосъстоятелност, до обезпечаването на държавни пространства. 

С цел повишение на доверието в машинното гласоподаване от комисията проведоха проява пред медиите, на която демонстрираха обособените съставни елементи на устройствата. В Министерството на електронното ръководство беше осъществена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласоподаване – доверено създаване на софтуера и генериране на хеш кода, идентичен за всички устройства. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР