Служебното правителство обсъжда три дати за затваряне на въглищните централи

...
Служебното правителство обсъжда три дати за затваряне на въглищните централи
Коментари Харесай

Централите спират най-рано 2035 г., най-късно - 2040 г.

Служебното държавно управление разисква три дати за затваряне на въглищните централи - през 2035 година, 2038 година или 2040 година, заяви пред БНР министърът на енергетиката Андрей Живков. Записването на последна дата за окончателното преустановяване на работата на централите на въглища е твърдо условие на Европейската комисия, с цел да бъде утвърден Планът за възобновяване и резистентност, по който България чака да получи 12,6 милиарда лева за битка с последствията от КОВИД-кризата.

Най-вероятната дата за закриване ще бъде 2035 година, като ще бъде планувана и известна опция за удължение на периода с няколко години, сподели по-рано вицепремиерът Атанас Пеканов. Той препотвърди желанието си да прати публично проекта в Брюксел до 15 октомври. 2035 година е и формалното предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която счита, че тази дата е изпълнима, в случай че се създаде проект за включване на заместващи мощности.

" Проблемът с бъдещето на въглищните райони е обществен, при вероятно затваряне на централите и мините би трябвало да дадем положителен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези браншове... Досега по този въпрос не е работено и никаква тактика не е разработвана. Това е нещо, което служебното държавно управление стартира да създава. Стартът е с оповестяването на три вероятни дати за затваряне на въглищното произвеждане, които би трябвало да минат през утвърждението на Народното събрание. Това са 2035, 2038, 2040 година ", сподели през вчерашния ден министър Живков.

Министърът разяснява и настоящата тематика с цените в енергетиката, като съобщи, че облекчение на цената на газа най-вероятно ще има чак през второто тримесечие на 2022 година " Хранилището в Чирен е цялостно към 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едвам през втората четвърт на 2022 година ще настъпи утешение на цените на газа. Зависи и каква ще е зимата ", сподели Живков.

Бизнесът желае изключително състояние поради скъпия ток

Големите индустриални производители упорстват страната да вкара изключително състояние в България поради рекордните цени на тока за бизнеса. Режим на изключително състояние имаше един месец напролет на 2020 година поради ковид. Тогава държавното управление получава изключителни пълномощия и може да подхваща дейности, които по принцип са в пълномощията единствено на Народното събрание. През предходната седмица цените на свободния пазар на ток в България надвишиха 400 лв. за мегаватчас на пазар " Ден напред ". Опасенията на промишлеността са, че цените на електрическата енергия ще продължат да порастват до момента в който мине зимата, счита ръководителят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов. " Настояваме със 100 лв. на мегаватчас да се компенсират потребителите на свободния пазар. Над 50% от тези надвзети суми се събират в АЕЦ " Козлодуй ". При тези цени той ще има над 1,5 милиарда свръхпечалба ". Това пък съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев пред " България от ер ". По думите му сметките на дребния бизнес са двойни по отношение на тези преди месец.

Министърът: Водата няма да нарастне с 80%

" Смятам, че до 80% нарастване цената на водата няма да се стигне. Битът все още не е заплашен от повишение на цените до Нова година ", съобщи Живков пред Нова телевизия. " С сдруженията, които доставят вода, казусът в действителност е сериозен. ВиК холдингът е на път да сътвори собствен търговец на електрическа сила, който ще може да играе да борсата. И ще доставя електрическа сила на по-достъпни цени ", разяснява той. Министър Живков е на мнение, че съответните цени не могат да се предвиждат, защото пазарът е извънредно изменчив.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР