Служебното правителство най-вероятно си е позволило“ да използва средства от

...
Служебното правителство най-вероятно си е позволило“ да използва средства от
Коментари Харесай

БСП обвини служебния кабинет, че незаконно е харчил пари от фискалния резерв. Правителството отрече

Служебното държавно управление „ най-вероятно си е разрешило “ да употребява средства от фискалния запас, които не са били позволени и „ най-вероятно “ това е противозаконен акт. Подобно обвиняване насочи парламентарната група на Българска социалистическа партия против служебния кабинет на Гълъб Донев.

Обвинението идва, откакто преди дни служебното държавно управление изиска, както и опция да изразходва средства от фискалния запас. Харченето от запаса от страна на държавното управление е лимитирано с решение на Народното събрание. Парламентарната комисия по бюджет и финанси на закона за бюджета за 2022.

„ По наша предварителна информация за месеците март и април от фискалния запас са употребени към 1,5 милиарда през месец март и към 2,8 милиарда от месец април “, сподели Румен Гечев по време на брифинг на социалистите, на който участваха голям брой техни представители.

От Българска социалистическа партия споделиха, че с изключение на за положението на фискалния запас се тормозят и за положението на така наречен Сребърен фонд , с който се подсигурява работата на пенсионната система в страната. От партията са поискали информация по проблема както от служебното държавно управление, по този начин и от Българската национална банка (БНБ).

Малко по-късно в известие на уеб страницата си, че всички средства по Сребърния фонд и по стратегии и планове на Европейския съюз „ са налични в цялостен размер “.

„ Министерството на финансите прецизно съблюдава законово избраните ограничители при ръководството на средствата “, пишат още от министерството.

Гласуването на нов закон за бюджета за 2023 година е обект на спор и подправени вести от края на 2022 година до момента. В края на предходната година на няколко пъти служебният кабинет отхвърляше да внесе оферти за правене на бюджет за 2023 година с разнообразни причини. Част от партиите също отхвърляха гледането на нов бюджет с претекста, че това ще бъде „ предизборна пропаганда “.

По време на предизборната акция стана мотив за спекулации за спешно положение на държавните финанси, както и неспособност да се изпълнят условия за оптимален недостиг, които разрешават приема в Еврозоната. Това беше отречено както от министъра на финансите Росица Велкова, по този начин и от служебния. Тогава служебното държавно управление сподели, че бюджет с недостиг от 3% е изпълнима цел, само че по-късно се отметна от това и заложи.

За огромните дупки в бюджета, макар че по-рано отхвърляше, че такива дупки въобще съществуват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР