Служебното правителство на Гълъб Донев прие на днешното си заседание

...
Служебното правителство на Гълъб Донев прие на днешното си заседание
Коментари Харесай

Служебният кабинет ударно разкрива консулства

Служебното държавно управление на Гълъб Донев одобри на днешното си съвещание решение за откриване на четири нови български дипломатически представителства в чужбина.

В Сингапур се открива почетно консулство. Почетен консул на страната ни ще бъде сингапурският жител Го Чи Хау Ланкс, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

" Сингапур е наш значим сътрудник в района, като през актуалната година честваме 55 години от установяването на дипломатическите връзки. Очакваме разкриването на почетно консулство да способства за развиването на забележителния капацитет на двустранните съдействието в туризма, просветителния и културния продан и други перспективни области ", декларират от Министерски съвет.

Генерално консулство на България ще бъде разкрито във Франция, като седалището му ще е в Лион. Консулският окръг ще обхващ районите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д`Азюр и Корсика. За задачата са утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер на 995 600 лв..

Откриването на консулското посланичество е аргументирано с нуждата от възстановяване на консулското обслужване на българските жители във Франция, в резултат на техния непрекъснато възходящ брой, който не е съпроводен от надлежно увеличение на потенциала за консулско обслужване на българската общественост. До момента консулско обслужване на българи във Франция се обезпечава единствено в дипломатическото ни посланичество в Париж, което основава обилни усложнения за българската общественост, по-голямата част, от която е съсредоточена точно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. В района Оверн-Рон-Алп с административен център Лион живеят към 7000 български жители. Генералното консулство в Лион ще може да обслужва 30 000 - 40 000 българи.

" Откриването на Генерално консулство в гр. Лион ще способства също за повишение на нивото и интензитета на политическия разговор и съдействието с втория по брой на население район във Франция и втория най-богат френски район със забележителна политическа и икономическа тежест. Градът е огромен теоретичен и проучвателен център, включително в региона на опазването на здравето - във връзка с имунизациите и битка с раковите болести, а също и седалище на Бюрото на Световната здравна организация за подготовка и отговор на страните против епидемиите; седалище на Международния център за проучване на раковите болести (структура към СЗО) и други Градът е седалище и на Международната организация на престъпната полиция Интерпол ", показват от Министерския съвет.
 България краткотрайно закрива консулството в град Екатеринбург
България краткотрайно закрива консулството в град Екатеринбург

Това решение през днешния ден взе Министерският съвет

Разкрива се и Консулство на Република България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия.

Причината е в увеличващия се брой на българите в Обединеното кралство. По данни на английския Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700 . През април 2021 година български жители в Обединеното кралство са организирали петиция за разкриване на консулство в Единбург, подкрепена от 800 наши сънародници в Шотландия.

Предвижда се консулството да спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи в територии, отдалечени от Лондон, където е ситуирана единствената ни дипломатическа задача в Кралството. Консулството в Единбург би трябвало да дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение. С откриването му се цели също да бъде засилен политическият разговор и да се основат нови благоприятни условия за задълбочаване на двустранното съдействието в търговско-икономическите връзки, образованието и науката, културата и туризма.

За финансовото застраховане по откриването на консулството се отпускат 671 200 лева

Генерално консулство на Република България ще има и в Дюселдорф, Германия. Консулският му окръг ще обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Очаква се новото дипломатическо посланичество доста да усъвършенства достъпа на българските жители до административни и консулски услуги и да усъвършенства активността на извънредно натовареното Генерално консулство във Франкфурт на Майн, в чийто консулски окръг остават провинциите Хесен, Райнланд-Пфалц и Саарланд. По публични данни на немската страна към 31 декември 2021 година в страната живеят 410 890 хиляди българи, като в края на 2021 година в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 наши сънародници .

" Отчитайки икономическия капацитет на провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в другите сфери на съвместен интерес, откриването на генералното консулство ще има действителен принос освен в усилването на административния потенциал на консулското наличие, само че и за активизиране на разговора на локално равнище и задълбочаване на търговско- икономическите връзки. Това ще способства в това число и за разпространение на България като привлекателна туристическа дестинация и за поощряване на съдействие в региона на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски сътрудник на България. Провинцията е водещ вложител в България, заради концентрацията на значими мултинационални компании и огромен брой дребни и междинни предприятия ", означават от Министерски съвет.

За разкриването на дипломатичесакото ни посланичество в Дюселдорф се обезпечават 1 052 600 лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР