Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе

...
Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе
Коментари Харесай

Гълъб Донев: До края на седмицата се чака отговорът на ЕК за „Лукойл“

Служебното държавно управление извърши законовото условие до 31 октомври да внесе план на Закон за държавния бюджет за идната година, както и бюджетите на НЗОК и ДОО и тяхното деяние да продължи и през 2023 година до момента в който има постоянно държавно управление, което посредством своите политики, подкрепени от едно парламентарно болшинство да бъдат осъществени през финансовата рамка на страната. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев пред.

" И бизнесът, и жителите би трябвало да бъдат безусловно спокойни, че бизнеса може да възнамерява дълготрайно през идната година развиването и активността, която извършва. Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електрическа енергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и държавното управление прави всичко допустимо тези цени да бъдат търпими за българския бизнес и за българските жители ", акцентира Гълъб Донев.

Ако България не продължи до края на 2024 година схемата, която разрешава на " Лукойл " да изнася модифицирани нефтопродукти, рафинерията би трябвало да затвори, предизвести Донев. До края на седмицата се чака отговорът на Европейската комисия. Ако рафинерията затвори, ще бъдат наранени 10 000-12 000 души.
Това, което служебното държавно управление направи в резултат на договарянията с " Лукойл " за предходната година компанията е внесла 3,5 млн. лева налози в бюджета. За тази година се чака да бъдат импортирани 100 млн. лева, а за идната година се чака да са 600-700 млн. лева, изясни министър председателят. Той означи и, че " Лукойл " реалокира икономическия си център на активност от Швейцария и Нидерлания в България - нещо, което не се е случвало в никакъв случай и нито едно държавно управление не е съумяло да контракти това. Служебното държавно управление обаче го контракти, посочи Донев.

Премиерът сподели още, че държавното управление ще откри средства да се разплати с изрядните пътностроителните компании след решението на Конституционния съд. Ще се оправим и с този проблем, сподели Донев.

По отношение на размера на минималната работна заплата министър председателят сподели, че определянето ѝ е прерогатив на изпълнителната власт. По думите му са подхванати избрани дейности, мисли се и за това по какъв метод да се резервира покупателната дарба на българските жители.

" Инфлацията в България за октомври исторически понижа с 1,1% от предишен месец. Тогава, когато политиката на предходното държавно управление беше за газовите доставки, които бяха извънредно непрозрачни - с медиатори при доставките, с неразбираем генезис, без открити процедури. Ние направихме почтени, транспарантни и открити процедури, където за доставките на природен газ за България се явиха стотици компании, огромни снабдители и по тази причина и цените паднаха ", уточни Гълъб Донев.

Решението на Народното събрание за въвеждането на смесено гласоподаване - с бюлетини и с машини, е решение, което съгласно премиера би дало някакъв позитивен подтик към изборната интензивност. Кодът на машините се държи от ЦИК, акцентира Гълъб Донев. И подсигурява, че не е правено вмешателство в резултатите от изборите на 2 октомври. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР