Служебното правителство е предложило на президента да освободи председателя на

...
Служебното правителство е предложило на президента да освободи председателя на
Коментари Харесай

Ген. Атанасов: Новите шефове на служби трябваше да бъдат предложени от редовно правителство

" Служебното държавно управление е предложило на президента да освободи ръководителя на ДАТО, службата която ползва СРС - подслушване, следене и така нататък Струва ми се, че има съображение. Но!

Съгласно настоящото законодателство ръководителите на специфичните служби у нас се назначават и освобождават по тъй наречените обвързана подготвеност. Т.е. самодейността за това е на държавното управление, което прави съответното предложение, а президентът приключва процедурата с декрет. Идеята на законодателя е да се търси разговор и компромис сред изпълнителната власт и президента. Още повече, че службите извършват задания и обезпечават осведомително главно държавното управление, на което в действителност са подчинени - чл.105, ал.2 от Конституцията ".

Това написа в профила си във Facebook ген. Атанас Атанасов от Демократична България.

" Това е четвърта промяна по върховете на бранша за сигурност, осъществена от служебното държавно управление, след основния секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителите на разузнаването /ДАР/ и контраразузнаването /ДАНС/.

В реалност цялата власт в тази характерна сфера на ръководството на страната се концентрира в един център при президента, тъй като самото държавно управление е назначено от него!

Формално всичко е законно, само че правилно би било новите титуляри на посочените длъжности да бъдат препоръчани от постоянно държавно управление, с доверието на което да се употребяват ", добавя Атанасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР