Служебното правителство е отказало да поръча ваксини на Новавакс, затова

...
Служебното правителство е отказало да поръча ваксини на Новавакс, затова
Коментари Харесай

Служебният кабинет отказал ваксината на Новавакс, Сербезова преговаря за доставки от Швеция |

Служебното държавно управление е отказало да поръча ваксини на " Новавакс ", по тази причина новият екип на здравното министерство договаря с Швеция за обезпечаване на количества.

Това стана ясно след отговор на министър Асена Сербезова, на въпрос от депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов. 

Аргументите за отхвърли са били, че страната има задоволителни количества от всички позволени за приложимост ваксини, както и подписани предварителни контракти за още две ваксини против ковид на " Валнева " и " ГлаксоСмитКлайн " / " Санофи ".

По думите на Сербезова при поръчката на имунизациите на " Новавакс " може да се употребява същият механизъм, както при доставката на ваксини на " Янсен " от Швеция.

Ангелов запита и дали служебният министър Стойчо Кацаров е получавал сигнали за нарушавания от и реагирал ли е на тези сигнали. Обвиненията към Горнев са, че на съвещания на Съвета на шефовете е дал своя вот в своя изгода и е подписал контракт самичък със себе си, за което е получавал заплащане.

В отговора си министър Сербезова заяви, че против Горнев са подавани голям брой сигнали като първия от тях е още от юли 2021 година, а последният от 27 октомври м.г. последният сигнал е бил изпратен и до Софийска районна прокуратура. През ноември Министерство на здравеопазването е известено за открит от КПКОНПИ спор на ползи. След осъществените инспекции от  " Вътрешен одит "  . Вътрешната инспекция на Министерство на здравеопазването е открила и нередности при изплатено ДМС на чиновниците на болничното заведение. 

На въпрос какви са откритите нарушавания в 4 процедури за доставка на антигенни проби за учениците, проведени от служебния екип на Министерство на здравеопазването, отпред с Кацаров, Сербезова отговори: 

" С моя заповед звено " Вътрешен одит "  извърши обзор на процедурите и откри корупционен риск в метода на провеждането им. Издадени са рекомендации за възстановяване на организацията при осъществяване на процедурите Материалите са изпратени на прокуратурата. Образувано е досъдебно произвеждане "

Новите поръчки са съгласувани с МОН и ИАЛ, а постигнатата цена е с 30% по-ниска от контрактуваната при служебния екип, сподели още Сербезова.

Андрей Чорбанов от " ИТН " запита по кое време ще стартира скрининга на Т-клетъчния имунитет на популацията. В отговор здравният министър заяви, че експертната комисия, която би трябвало да вземе решение за това, към момента не е образувана.

Депутатът от Има Такъв Народ Ивайло Христов изиска да бъдат оповестени отговорностите на държавните и общински лечебни заведения, насъбрани за 10-годишен интервал и съответно на две от тях " Пирогов " и.

От отговора на проф. Сербезова стана ясно, че за 10 години отговорностите на " Пирогов " от 12 млн. лева са се нараснал на 56 млн. лева, а просрочените отговорности към 31 декември 2020 година са 10 млн. лева

9 млн. лева са били отговорностите на Александровска болница през 2011 година, 10 години по-късно сумата е набъбнала до 56 млн. лева Просрочията към 2020 година са 9 млн. лева

Общите отговорности на държавните болници към 31 дек 2020 година са 608 млн. лева, а на общинските 179 млн. лева Междинните данни за просрочените отговорности на държавните лечебни заведения 2021 година към септември възлизат на 558 млн. лева, заяви министър Асена Сербезова, която посочи, че има и справедливи фактори, които въздействат върху образуването на задълженията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР