Служебното правителство е от 21 министри – до голяма степен

...
Служебното правителство е от 21 министри – до голяма степен
Коментари Харесай

Гълъб Донев и служебните министри поемат държавното кормило /на живо/

Служебното държавно управление е от 21 министри – значително резервира структурата на кабинета “Петков”. На публична гала отиващата си власт съобщи щафетата.



Гълъб Донев ще има четирима заместници - Лазар Лазаров , който поема и Министерството на труда и обществената политика, Христо Алексиев , който сяда в Министерството на превоза и известията, Иван Демерджиев - Министерство на вътрешните работи и Атанас Пеканов , който ще дава отговор за европейските средства.

Росица Атанасова Велкова-Желева ще е длъжностен министър на финансите. Ресор “Икономика” се поема от Никола Стоянов. Правосъден министър във краткотрайното държавно управление на Гълъб Донев става Крум Зарков . Иван Шишков сяда в Министерство на регионалното развитие. В Министерство на околната среда и водите министър ще е Росица Атанасова Карамфилова-Благова . Служебен министър на културата още веднъж е Велислав Минеков . Ресор “Образование” се поема от Сашо Пенов. Министър на опазването на здравето в кабинета на Гълъб Донев става Асен Меджидиев . Президентският секретар Димитър Стоянов сяда в Министерството на защитата. Външен министър ще е Николай Милков . Земеделието ще се управлява от Явор Гечев. Сектор “Енергетика” се поема от Росен Христов . Александър Пулев ще ръководи нововъведенията и растежа, а Илин Димитров - бранш “Туризъм”. Спортен министър в кабинета на Гълъб Донев става Весела Лечева , а Георги Тодоров ще управлява електронното ръководство.

ФрогНюз напомня, че до политическите земетресения се стигна след отдръпването на “Има подобен народ” от ръководещата коалиция и последвал избор на съмнение, който невиждано се оказа сполучлив. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а президентът предложения партиите в 47-мото Народно заседание на нов кръг от съвещания в опит да се излъчи държавно управление в границите на този парламент.

Те обаче се оказаха не изключително сполучливи. След консултациите при президента и връчения първи мандат на Политическа партия кабинет не съумя да се сформира, защото партията на Кирил Петков и Асен Василев не съумя да събере нужната поддръжка. Депутатите, подготвени на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от Политическа партия. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат незабавно, без да бъде осъществен. От партията на Борисов дадоха тази поръчка още първоначално.

Така се стигна до нов кръг от съвещания, преди връчването на третия мандат, който бе даден на левицата.

Българска социалистическа партия получиха третия мандат и респективно - последният късмет за лъчение на държавно управление в границите на този парламент. На първите диалози от Българска социалистическа партия, Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ разискаха програмата, направена още преди седмици при връчения на “Продължаваме промяната” първи мандат. От Има Такъв Народ показаха, че тя значително се припокрива с съдружното съглашение и нямат доста забележки. Направиха обаче някои оферти, които съгласно водача на левицата Корнелия Нинова бяха положителни.

Преди втория кръг от диалози, на който трябваше да бъде разискван перлсоналния състав на вероятно държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия обаче се получи нов раздор. Изтекъл запис от среща на " Демократична България " накара Има Такъв Народ да излязат от договарянията за държавно управление. Левицата върна несбъднат мандат, а през вчерашния ден Румен Радев разгласи състава на длъжностен кабинет и съобщи, че наесен отиваме на предварителни избори. Те ще се проведат на 2-ри октомври.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР