Служебното правителство даде картбланш на финансовия министър да подготви искане

...
Служебното правителство даде картбланш на финансовия министър да подготви искане
Коментари Харесай

ДДС за ток и газ може да стане 10% |

Служебното държавно управление даде картбланш на финансовия министър да приготви искане до Брюксел за консултация с Комитета по Данък добавена стойност на Европейска комисия за опцията да се понижи налога върху добавената стойност за доставките на електрическата енергия и природния газ. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда. Държавите членки на Европейски Съюз могат, след консултация с Комитета по Данък добавена стойност, да ползват понижена ставка на налог върху добавената стойност за доставката на природен газ, електрическа енергия или централно отопление, показват от държавната пресслужба.

В известието не се показва на какъв брой може да се смъкна сегашният 20-процентен Данък добавена стойност и от по кое време, само че съгласно източници на Mediapool се договаря за ставка от 9 % и ще се търси допустимо най-бързото ѝ въвеждане. Не е ясно по кое време тъкмо може да стане това, тъй като с изключение на утвърждението на Брюксел, би трябвало и такова на Народното събрание.

При договарянията за сформиране на държавно управление и постигането на общи цели по области, когато се обсъждаше енергетиката Българска социалистическа партия предложи понижение на ставката за Данък добавена стойност за тока на 9 %. Тогава по-скоро тази концепция беше изтласкана, като общото решение бе да се търсят разновидности за енергийни помощи за обществено слабите и бизнеса, само че очевидно в този момент служебният кабинет е възприел различен метод.

Не е ясно какъв брой дълго могат да продължат консултациите с еврокомитета, само че в сходни случаи той работи относително бързо. Заради рецесията с цените на енергийните запаси Европейската комисия към този момент позволи използването на понижена ставка на Данък добавена стойност на електрическата енергия и естествения газа като краткотрайна мярка, а няколко страни членки към този момент приложиха облекчението. То би трябвало да бъде утвърдено и от Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР