Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като

...
Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като
Коментари Харесай

Иван Костов: Служебното правителство компрометира партиите, които искат реформи и евроатлантическа интерграция

" Служебното държавно управление интензивно взе участие в битката за властта. Участва сякаш, с цел да компрометира тези политически обединения, които са за промените и за евроатлантическата интеграция.  Това се насажда у мен от държанието на тези хора. "  Това разяснява някогашният министър председател Иван Костов пред Нова телевизия. Той показа новата си книга " Политиката от вътрешната страна ".
Прочетете още
" Нека си спомним острата офанзива за природния газ и паническото оттегляне, откакто видяха, че не могат да вземат задоволително от " Газпром ", аргументира се Костов. 

Според него тематиката за върховенството на закона пък е забравена. " Темата за върховенството на закона като че ли е забравена. Защо я не помниха демократите? За партии като " Демократична България " е невероятно да направи компромис с върховенството на закона ", добави Костов.

Иван Костов счита, че политиката на съветския президент Владимир Путин " разстройва мощно редовете на неговите последователи и това е повече от явно ". Според тего те са комплицирани и уплашени.

" Личи си по представителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята агитация. Личи си, че царува едно комплициране, една загуба на задачите. Режимът е минал в позиция на самоотбрана ", сподели някогашният министър председател.
Според него би трябвало да се одобри доста съществено рискът от това режимът в Москва да посегне към нуклеарното копче, с цел да се отбрани.
Експремиерът не вижда по какъв начин след изборите би могло да се сформира необятно програмно държавно управление с присъединяване на ГЕРБ, " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".  " Този компромис е неприемлив за " Демократична България ", сподели Костов.

Според него обществото у нас би трябвало да изиска преходът да бъде сбъднат и приключен.  " Промените потеглят изпод. Хората би трябвало да изискат и по-късно стават нещата ", счита някогашният водач на Съюз на демократичните сили, а по-късно и на " Демократи за мощна България ".

Той направи и съпоставяне сред това по какъв начин в Западна Европа са се борили за демокрацията и по какъв начин тя е пристигнала при нас.  " Там е имало движеща мощ - третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделяне на управляващите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата пристигна като подарък ", разяснява Костов.

В книгата си той споделя:  " Нямаме консолидирана народна власт, имаме консолидирана мафия " .

" Така е. Силите са били доста мощни и доста способени. Те познават властта, знаят по какъв начин да я бранят. Тези хора постоянно са били доста крачки пред нас, когато е ставало въпрос по какъв начин да се открият и по какъв начин да пазят държавните институции. Пример е Конституцията, с структурата на правосъдната власт, в която прокуратурата заема такова основно място ", разяснява някогашният министър председател.

" Съюз на демократичните сили беше единно, когато искаше да унищожи стената на комунистическия режим, само че извънредно разнородно в това какво желае да построи, какво да замести този режим ", сподели още Костов.

" Начело на прехода, откакто нямаше буржоазия, пристигнаха хора от свободните специалности, интелектуалци. А за тях е значимо да имат свое мнение и позиция и да ги защитават. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица при започване на прехода, само че не можеха да следват, да вървят в строй, да следват тези, които познаваха проблемите ", разяснява Костов.  

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР