Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като

...
Служебното правителство активно участва в борбата за властта. Участва като
Коментари Харесай

Костов: Служебният кабинет компрометира партиите, които са за реформи и ЕС - Политика

„ Служебното държавно управление интензивно взе участие в битката за властта. Участва сякаш, с цел да компрометира тези политически обединения, които са за промените и за евроатлантическата интеграция. Това се насажда у мен от държанието на тези хора ”.

Това разяснява някогашният министър председател в предаването „ Здравей, България ”, където той гостува, с цел да показа книгата си „ Политиката от вътрешната страна ”.

„ Нека си спомним острата офанзива за природния газ и паническото оттегляне, откакто видяха, че не могат да доставят природен газ от „ Газпром ”, разяснява той.

Според него тематиката за върховенството на закона е забравена.

Изборите

Много значимо е кой от разломите ще се окаже по-дълбок - правова държава-мафия, съветска война-европейска опозиция и кой от тях ще притегли гласоподаватели, изясни Иван Костов.

Попитан дали след изборите на 2 октомври би трябвало да има държавно управление непременно или да има нови избори. " Компромисът зависи защо е и на каква цена е " - бе отговорът му. Той не вижда вид за широко програмно държавно управление с присъединяване на ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия. „ Не е допустимо " Демократична България " да направи компромис с върховенството на закона, по този начин си мисля аз ”, сподели Костов.

Войната

По думите му се вижда, че политиката на Путин разстройва мощно редовете на неговите последователи, те са комплицирани и уплашени. „ Личи си по представителите, които излизат, по тезите, които подава Кремъл в своята агитация. Личи си, че царува едно комплициране, една загуба на задачите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване ”, сподели някогашният министър председател.

Според него би трябвало да се одобри доста съществено рискът режимът в Москва да посегне към нуклеарното копче, с цел да се отбрани. Но въпреки това, желая да успокоя един боязън - че европейците ще се разочароват и ще изоставят Украйна, добави той. Според него Европа, за разлика от Съединени американски щати, има дълга история и е следила какво се случва, когато една империя нахлува в Европа.

Преходът

Според Костов обществото у нас би трябвало да изиска Преходът да бъде сбъднат и приключен. Промените потеглят изпод, разяснява той. „ Хората би трябвало да изискат и по-късно стават нещата ”, счита някогашният министър председател.

Той направи и съпоставяне сред това по какъв начин в Западна Европа са се борили за демокрацията и по какъв начин е пристигнала при нас.

„ Там е имало движеща мощ – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделяне на управляващите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата пристигна като подарък ”, разяснява Костов.

„ Така е. Силите са били доста мощни и доста способени ”, сподели още някогашният министър председател. „ Те познават властта, знаят по какъв начин да я бранят, тези хора постоянно са били доста крачки пред нас, когато е ставало въпрос по какъв начин да се открият и по какъв начин да пазят държавните институции. Пример е Конституцията, с структурата на правосъдната власт, в която прокуратурата заема такова основно място ”, добави Иван Костов.

„ Съюз на демократичните сили беше единно, когато искаше да унищожи стената на комунистическия режим, само че извънредно разнородно в това какво желае да построи, какво да замести този режим ”, разяснява още някогашният министър председател.

„ Начело на Прехода, откакто нямаше буржоазия, пристигнаха хора от свободните специалности, интелектуалци. А за тях е значимо да имат свое мнение, своя позиция и да я пази. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица при започване на Прехода, само че не можеха да следват, да вървят в строй, да следват тези, които познаваха проблемите ”, съобщи той.

Няма пикантни детайлности, просто споделени детайлности. Надявам се да бъде потребен " - разкрива той за новата си книга " Политиката от вътрешната страна ". Заглавието ѝ е на Светослав Малинов. Работното заглавие на създателя е било " Отблизо ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР