Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ситуацията е много

...
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че ситуацията е много
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Няма да има вечерен час и локдаун

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров съобщи, че обстановката е доста сериозна, доста напрегната и броят на цялостните интензивни кревати постанова да се вземат по-сериозни ограничаващи ограничения. 

Пред Българска национална телевизия той изясни, че до края на деня или най-късно на следващия ден ще бъде взето решението за приемане на спомагателните ограничения. На този стадий няма да се стигне до вечерен час и локдаун, увери Кацаров, който ще се съобрази с решението на епидемиолозите и инфекционистите за по-сериозните ограничаващи ограничения. 

Той изрази страдание, че лятото не е било употребявано за имунизация, с цел да не се стигне до по-сериозни ограничения. Необходими са напъните на всички хора и ограниченията, които прилагаме да бъдат максималмно щадящи. Не счита, че сме закъснели или сме прибързали, а до този миг са доста добре ситуирани във времето, по своя мащаб и по типа на рестриктивните мерки, сподели Кацаров. 

Той се придържа към проекта на здравното министерство, само че въпреки всичко по думите на Кацаров животът не се движи по проекта. Някои от критките за какво написа еди какво си, само че в проекта всичко е по отношение на към избрани инфектирани хора и към избран брой свободни кревати, уточни служебният здравен министър.

Кацаров дефинира коронавирус центрове като едно от най-хубавите направени неща, откогато той е длъжностен здравен министър. Те не заместват системата на опазването на здравето, само че разбирам, че тук-там има недоволства и неуредици, посочи той, като добави, че в случай че има опасения в неправилни практики, би трябвало да бъдат сигнализирани контролните органи. 

Има почти 100 коронавирус зони в страната, които са сключили контракт с НЗОК. Всички те могат да изписват безвъзмездни медикаменти, като Стойчо Кацаров към този момент не знае дали има или няма изписани безвъзмездни лекарства.

Кацаров се надява да се разкрият коронавирус зони на още други места в страната, като към момента няма във Видин, Търговище и в Силистра. Не можем да накараме никого на мощ да го вършим, сподели служебният здравен министър. 

Във връзка с болничните заведения и натискът на COVID-19, Кацаров разяснява, че в лечебните заведения е основана организация за последователно откриване на нови кревати според от потребностите. Когато се изчерпат разкритите кревати, се разкриват спомагателни кревати в избрани лечебни заведения. Когато се изчерпат, се отварят кревати в други лечебни заведения, само че към момента има лечебни заведения, които не одобряват коронавирус заболели, изясни служебният здравен министър. 

Той посочи, че прави всичко допустимо да не се не разрешава плановият банкет в лечебните заведения, защото коронавирусът не е единственото заболяване. Забраната на плановите интервенции е последна мярка, която може да бъде наложена в последния миг и всички други благоприятни условия за ограничение на разпространяването на ковид. Към сегашния миг не се постанова прекъсване на плановите интервенции, увери Стойчо Кацаров. 

Той увери, че няма да се стигне до обстановка, в която заболели се връщат поради преценка на лекаря, а че няма кревати. Координацията на настаняването на пациенти се прави от шефа на РЗИ и от шефа на Спешната помощ. 

" Капацитетът на софийските лечебни заведения не е привършен и могат да бъдат разкрити още кревати в този миг ", увери Кацаров. 

Той се надява новите ограничаващи ограничения да понижат броя на постъпващите хора в лечебните заведения. За последната година до момента в лечебни заведения в страната са постъпили малко над 150 000 души, като над 20 000 души са умряли в лечебното заведение. " Коронавирусът е едно съществено заболяване, не трябва да се подценява и опцията да се предпазим от тежко протичане и гибел е имунизацията. Постъпвайки в болничното заведение, също имаме опция да се предпазим ", акцентира Кацаров. 

Той добави, че 1 400 лв. е цената на клиничната коронавирус пътека. Цената се дефинира от НЗОК и БЛС. Кацаров увери, че лечебните заведения с коронавирус отделения не затъват с мотив, че получават всеки месец дотации. Няма проблем със заплащането на труда на лекарите, тъй че финансово здравната система е сносно обезпечена, добави Кацаров. 

В умозаключение служебният здравен министър сподели, в случай че не се активизираме като общество, в случай че не се стигнем може да стигнем до подобен миг, в който да няма къде да бъдат одобрявани болните. Стойчо Кацаров не съжалява за нито едно взето решение, като прикани хората да съблюдават ограниченията, разпоредбите и да алармират, в случай че виждат нарушавания. Ако всички ние не участваме в процеса, няма да бъде сполучлив резултатът, приключи Кацаров. 

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР