Служебният здравен министър казва, че няма средства за увеличаването на

...
Служебният здравен министър казва, че няма средства за увеличаването на
Коментари Харесай

Проф. Каракостов: С парите за Балкански поток можеха да се платят всички импланти на целия български народ за 5 години напред

Служебният здравен министър споделя, че няма средства за увеличението на заплатите на медицинските чиновници, а от " Продължаваме промяната " настояват, че са оставили пари.

Здравеопазването се изхранва от клиничните пътеки, които не са в Министерството на здравеопазването, а НЗОК. Миналата година Касата не си направи труда да изготви разбор и с Българския лекарски съюз да създадат нарастване на клиничните пътеки. Няма по какъв начин по неестествен метод да се усилят средствата в една област, симулирайки, че хората в нея ще станат повече. Вече 40 години не се остойностява съответната операция, търгува се като в казино - тази пътека да се усили. Около 10% от това, което познавам, са същинските мениджъри на лечебни заведения в България. Другите ръководители са политически назначения, подкрепени с лобистки ползи. Тези хора не са експерти. Това заяви неврохирургът проф. Васил Каракостов в ефира на предаването " Денят ON AIR ".

По думите му е необходимо да бъдат основани районирани профилирани заведения, в които да се прави качествена помощ.

" Поднасяме неверна информация на хората. С 20,30,50 или 100 коли за спешна помощ нищо няма да се случи. Това е един търг, от който някой ще забогатее ", безапелационен бе той. 

Според проф. Каракостов отношението към медиците в България е цялостна насмешка, а в предизборните изявления на партиите е липсвала конкретика по отношение на решаването на проблемите на бранша. 

Неврохирургът разяснява и статистика, съгласно която едва 40 на 100 от лечебните заведения са съумели да усилят възнагражденията на своите чиновници. В останалите 60% личният състав остава с непроменена заплата.

" Това значи, че ръководителите на тези болнични заведения са некадърни ", акцентира медикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Каракостов пресметна, че с парите, вложени в градежа на " Балкански поток " - 3,5 милиарда лв., можеха да бъдат закупени всички импланти на целия български народ за 5 години напред. 

" Тоест, отивайки в едно лечебно заведение, каквото и да ви сложат, не би трябвало да доплатите и стотинка ", разясни той. 

Медикът заключи, повдигането на здравните вноски цели запазването на отделяните пари като световна сума.

" Трябва един безусловно непоколебим надзор - експерти, които да си гледат обособените структури, за които дават отговор. Те би трябвало да бъдат виновни за това, което са създали, и да им се търси строга финансова отчетност. Няма нищо общо сред здравия разсъдък, който управлява медицината, и решенията, които се взимат ", заключи той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР