Служебният военен министър Димитър Стоянов обяви, че смята да инициира

...
Служебният военен министър Димитър Стоянов обяви, че смята да инициира
Коментари Харесай

Димитър Стоянов се зае с премахване на контрола при многомилионните военни сделки

Служебният боен министър Димитър Стоянов разгласи, че счита да инициира законови промени при рестриктивните мерки при сключването на многомилионни покупко-продажби за въоръжение. Те бяха въведени в Закона за защитата през 2010 година и регламентираха военните разноски за “придобиване и/или рационализация на въоръжение, техника и съоръжение “ над 50 млн. лв. да минават през Министерския съвет, а тези над 100 млн. лв. през Народното събрание.
Целта бе да се вкара надзор при скъпите военни покупко-продажби, зад които прозират разнообразни ползи и подозрения.
“Само за последната година инфлацията е 17%, това лимитира опциите за внасяне на капиталови планове. Тези прагове би трябвало да бъдат осъвременени, да не кажа и да бъдат отстранени. Куриозът е,че министърът на защитата може да позволява финансови средства за инфраструктура без ограничавания, само че за въоръжение – до 50 млн. лв.. Това не е редно “, сподели Стоянов на конференция в сряда.
"Не знам в друго министерство да има сходни ограничавания ", добави той.
Димитър Стоянов разгласи модернизацията на армията за главен приоритет. Ще се работи по подготовката на плана за придодбиването на втория транш изтребители F-16 и намирането на решение за реализирането на плана за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски.
Стоянов категорично уточни и предпочитание за последователност с предходното управление на МО.

10 млн. $ загуби към договорката за F-16
Стоянов сигнализира, че има закъснение на разкриване на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати и по този начин платените към 2.2 милиарда лв. за първите 8 изтребители F-16 към момента са в доверителния фонд.
“Загубата от лихви e в порядъка на 10 млн. $ “, сподели той.
Предните държавни управления са внесли оферти за ратификация на сходен контракт в Народно събрание, само че до такава не се е стигнала. Сега процедурата още веднъж ще бъде готова.
Ще се работи предпочитано и по контракта за закупуването на още 8 F-16. Съединени американски щати към този момент изпратиха предлагането си и България би трябвало да отговори до 1 ноември. Този период обаче може да бъде изтърван поради неналичието на парламент и МО изследва вид той да бъде преместен до 15 декември.
Стоянов сподели, че не се плануват обезщетения за забавянето на доставките на първите изтребители и влезе в несъгласие с някогашния боен министър Драгомир Заков.
Заков сподели по-рано, че към този момент има изясненост и за съответни обезщетения от американска страна поради забавянето на доставката на първия транш от осем машини.

Самолети на лизинг
Стоянов удостовери, че изтребителната авиация е в извънредно тежко състояние.
“Следващите три-четири години съществува действителна заплаха да не можем да си носим бойното дежурство сами “, сподели той.
Стоянов заяви, че МО е изпратило писма за искане на информация дали може да ни бъдат предоставени самолети на лизинг. Събраната информация ще бъде показана на идващия парламент.
България към момента разчита единствено на старите руски изтребители МиГ - 29 с цел да охранява въздушното си пространство. Бъдещето им обаче е под въпрос поради проблемите към поддръжката им. След съветската военна експанзия Русия, Украйна и Беларус отпаднаха като варианти.
Според формалната информация на МО, в случай че не бъде открит вид, МиГ-овете може да се наложи да бъдат приземени в средата на 2023 година. Според специалисти, с които беседва Меdiapool, този период е доста оптимистичен.
Заради пандемията пък има закъснение на доставката на F-16 oт Съединени американски щати. Първите машини се чакат през 2025 година и по този начин се обрисува празен ход, в който България няма да има изтребителите, с които да пази въздушното си пространство.
От месеци е известно, че МО води диалози с Полша за възможната поддръжка на МиГ-овете, само че по този начин и не стана ясно на какъв стадий са. Според експерти надали ще се откри резистентен вид, защото и Полша е подвластна от Русия за ремонтните комплекти.
Засега екипът на Стоянов се пробва да издейства ремонт на 6 мотори.

Бъдещето на плана за бронирани машини все по този начин неразбираемо
Стоянов разгласи планът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски за главен, само че служебният кабинет мъчно може да го придвижи напред.
Заради промяната на министри той се лута сред разнообразни концепции, а в този момент и екипът на Стоянов ще мисли какво да се прави. Според него би трябвало да стартира да се събира информация от фирмите.
Проектът бе блокиран в края на ръководството на последното държавното управление на Бойко Борисов, откакто предстоящо се оказа, че и двете подадени предложения - на финландската компания "Patria ", която би трябвало да се конкурира с мултинационалната "General Dynamics " (с най-вече американско участие), надвишават тавана на плана от близо 1.5 милиарда лв..
От тогава се търси решение по какъв начин да бъде удължен договорът. Работната група излезе с предложение да се проучат опциите за реализация на плана посредством контракт "правителство-правителство " и да се подхващат нужните дейности за реализиране на първични контакти с държавните управления на евентуални страни сътрудници.
Заявката, която даде Стоянов, е да се подходи още веднъж с конкурс, само че това не е ясно по какъв начин тъкмо ще стане.
Заради повишаването на суровините бюджетът ще би трябвало да се завиши доста или българските условия да паднат. Според Стоянов може да се търсят други разновидности за понижаване на цената, като да вземем за пример заложените параметри за произвеждането им в България.

И още веднъж поръчка за повече средства
Стоянов сподели, че екипът му ще продължи и работата по правенето на проект стратегия за модернизацията на армията, в който да бъдат написани съответните планове.
Той уточни, че при подготовката на бюджета за идната година ще упорства за защита да бъдат отделени 2% от Брутния вътрешен артикул (БВП).
Според досегашния проект България би трябвало да доближи този % през 2024 година, само че Стоянов разгласи упоритост това да стане година по-рано.
Заявката за повече средства е дежурна за всеки нов боен министър, само че практиката е да среща отпор от финансовия министър.
Той сподели, че би трябвало да се сътвори и целеви фонд за защита, където да се натрупват неосъществените средства през всяка настояща година.

Екипът
Преди да влезе в администрацията на президента Румен Радев, Стоянов дълго време служи във Военновъздушните сили.
В екипа му има двама зам.-министри Теодора Генчовска (ИТН) и Катерина Граматикова, която за последно бе шеф на политическия кабинет министъра на районното развиване от квотата на Има Такъв Народ Гроздан Караджов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР