Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с

...
Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с
Коментари Харесай

Министър Петкова увери: Бюджетният дефицит ще бъде 3%

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова разиска с еврокомисаря по стопанска система Паоло Джентилони напредъка на България по осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и направените от държавното управление оферти за промени по проекта и наличието на глава REPowerEU. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Европейска комисия всеки миг ще рестартира интервала на оценка на осъществяването на промените и вложенията по второто заплащане по ПВУ и България не може повече да отсрочва вземането на политическо решение по промените на ПВУ, стана ясно по време на срещата на министър Петкова с еврокомисар Джентилони. Тя осведоми, че служебното държавно управление ще предприеме дейности за разискване и одобрение от Народното събрание на направените промени в Плана, показват още от МФ.

Подготовката на средносрочния фискално-структурен проект и на проектобюджета на страната за 2025 година също са били обект на разискване. Людмила Петкова осведоми комисар Джентилони, че главните политики, насоките за социално-икономическо развиване и промените за интервала 2025-2028 година и параметрите на бюджет 2025 година, ще бъдат разисквани във допустимо най-кратък период с политическите партии. По думите на финансовия министър проектобюджетът за 2025 година ще бъде с недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт.

Джентилони уточни, че е значимо освен осъществяването на конвергентните критерии, само че и запазването на финансовата резистентност на страната в средносрочен проект, с оглед приемането на страната ни в еврозоната.

Министър Петкова в е Люксембург за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), планувани за 8 октомври. Заседанието е предшествано от среща през днешния ден на Еврогрупата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР