Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отрече да е имал предвид

...
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отрече да е имал предвид
Коментари Харесай

Нови бомбени заплахи. Демерджиев отрече да е казвал, че руската държава е свързана с тях

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отхвърли да е имал поради съветската страна, когато сподели, че зад всеобщите бомбени закани в учебни заведения в страната стоят " хибридни офанзиви, свързани с Русия ".

Думите му пристигнаха на фона на трети ден, в който в десетки учебни заведения в страната бяха получени закани за сложени бомби. В сряда предизвестия са били изпратени до учебни заведения в София, Бургас, Варна, Плевен и Ямбол. Ден преди този момент от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че до вторник следобед за взривни устройства в учебни заведения.

" Говорим за хакери и за тяхната връзка с една или друга страна. Пълна информация по този въпрос ще бъде дадена, когато завърши следствието. Не съм визирал съветската страна, скоро ще имаме безапелационни данни от кое място идват тези закани ", сподели Демерджиев на брифинг пред публицисти в сряда.

Ден по-рано съветското посолство в София изрично отхвърли " всевъзможни голословни обвинявания в осъществяване на сходни осведомителни офанзиви " и назова заканите " гнусни незаконни дейности ".

Те започнаха в понеделник - единствено дни преди парламентарните избори, като десетки учебни заведения в София, Варна и Бургас и бяха евакуирани. Това продължи и във вторник, като беше застрашен и Университетът за национално и международно стопанство (УНСС).
Заплахите в сряда
В сряда от полицията оповестиха, че в София още веднъж са били застрашени 21 образователни заведения - 123-то, 51-во, 36-то, 19-то, 142-ро, 34-то, 25-то, 75-то, 92-ро, 17-то, 57-мо, 8-мо СОУ, 55-то, 43-то, 45-то, 3-то, 33-та езикова гимназия, 113-то, 50-то, 2-ро и 26-то СОУ.

В 43-то СУ родителите този път са получили известие " Има опасност за пукотевица и ножове. Елате да приберете децата ", описа един от тях пред Свободна Европа.

В Бургас са били застрашени 2-ро учебно заведение и Руската гимназия. В Ямбол осем учебни заведения също са получили заплашителни имейли и са затворили.

Във вторник прокуратурата заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за тероризъм, с цел да събере доказателства дали заканите са отправени точно с такава цел.

По думите на Иван Демерджиев се работи на територията и на няколко други европейски страни, където също има сходни закани. По-рано той към този момент сподели, че " заканите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Гугъл и единствено американските служби могат да открият източника, тъй като Гугъл е тяхна отговорност ".
Междуведомствена работна група
В сряда вътрешният министър заяви още, че със заповед на министър-председателя се основава междуведомствена работна група, която ще се занимава с два въпроса. В период до 31 март тя би трябвало да изготви процедура за реагиране при опасност за потребление на неподготвено взривно устройство в обекти от сериозната инфраструктура. Освен това до 31 май групата би трябвало да актуализира Националния проект за противопоставяне на тероризма.

Първото ѝ съвещание ще се организира в сряда в 14:00 часа, като все още тя включва 36 души - представители на всички служби за сигурност и на всички заинтригувани ведомства.

" Целта е да имаме гъвкава работеща процедура, която да дава отговор на изискванията към сегашния миг ", сподели Демерджиев.

Във връзка с изборите той разяснява, че Министерство на вътрешните работи ще поеме защитата на всички изборни секции още от събота, като защитата ще бъде непрекъсната до привършване на изборния развой.

" Дори да постъпят сигнали за взривни устройства, няма по какъв начин да бъдат сложени такива ", уточни министърът.

Той посочи, че още в събота ще бъде осъществена физическа инспекция на всяка изборна секция и по тази причина насочи зов хората умерено да упражнят правото си на глас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР