Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че няма данни да

...
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че няма данни да
Коментари Харесай

Демерджиев: Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разгласи, че няма данни да е обезпечаван полицейски чадър над рейса с мигранти, който през вчерашния ден произшествия в патрулка в Бургас и умъртви двама служители на реда.

" За рейса с мигранти, който катастрофира в Бургас, няма данни да му е обезпечаван чадър, само че допускам, че е подбирано трасето, по което да се движи, защото няма по какъв начин да наситим всяка улица и всякога с полицейски сили ", разяснява той пред bTV.

По думите му обаче, има данни, че полицейски чиновници вземат участие в пропускането на мигранти по границата.

" Полицаи на приблизително равнище вземат участие в трафика на мигранти. Иначе измежду каналджиите има с изключение на сирийци, афганистанци и украинци и жители на РСМ. Понякога там се включват и хора, които имат обилни финансови благоприятни условия и аз не мога да схвана какво ги стимулира да правят сходна активност ", уточни силовият министър.

" Работим с тези данни не от през вчерашния ден. От две седмици съм разпоредил на службите в Министерство на вътрешните работи интензивно да работят по сигнали и оперативна информация в тази посока ", заяви министър Демерджиев.

" Мигрантите от рейса са се возили там, където стоят пасажерите, не са били в багажното поделение. Този транспорт се реализира през нощта, още първият надзорен пункт подава стоп палка и отбива рейса, единствено че рейсът продължава. Качват се служителите на реда от Гранична полиция, потеглят с техен автомобил след рейса, подават сигнал на идващите си сътрудници по трасето ", това описа за случая вътрешният министър.

По думите му, с цел да предпазят пътуващите, служителите на реда са рискували живота си.

" Трябва да се регистрира, че в този рейс пътуват 47 лица, измежду които има дами и деца. Полицаите са знаели, че рейсът е цялостен с хора и това значително е лимитирало опциите да се работи. Много постоянно обичайните способи като шипове и други сходни могат да доведат до тежка злополука и да загинат доста от хората в рейса ", добави той.

Според министъра на вътрешните работи философията ни за защита на границата е сбъркана изначално, тъй като залага най-много на жива мощ и самото гранично оборудване не е задоволително надеждно.

" Това не е съвременно оборудване, видях по какъв начин се преодолява със стълба безусловно за минути ", съобщи Иван Демерджиев. 

Мигрантският напън се усилва в пъти, заяви още министърът. Според данните, които той изнесе, над 6 пъти се е нараснал натискът спрямо предходната година: " По към 1000 индивида дневно стопираме на граничната линия ".

Министерство на вътрешните работи шефът напомни, че още в първите дни на встъпването си в служба е направил инспекция на границата, получил е отчет, че обстановката е сложна, само че се държи под надзор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР