Служебният социален министър Ивайло Иванов и национално представителните организации на

...
Служебният социален министър Ивайло Иванов и национално представителните организации на
Коментари Харесай

Обсъдиха транспонирането на директивата за минимални заплати в ЕС

Служебният обществен министър Ивайло Иванов и национално представителните организации на синдикатите и на работодателите в Министерството на труда и обществената политика (МТСП) разискаха транспонирането директивата за съответни минимални заплати в Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Ивайло Иванов сподели, че се надява до 30 октомври от МТСП да приготвят предложение за законодателно транспониране на директивата. То ще бъде разисквано със обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие и ще бъде импортирано в Министерския съвет и Народното събрание. 

Според него за транспониране на директивата е належащо в Кодекса на труда да се регламентират критерии, въз основа на които да се дефинират най-ниското заплащане за труд и референтна стойност за оценяване на неговата адекватност.

Министър Иванов уточни, че според директивата тези критерии би трябвало да са покупателната дарба на законоустановените минимални заплати, като се взема поради издръжката на живота; общото ниво на работните заплати и тяхното разпределение; темпът на напредък на работните заплати и дълготрайните нива и развиването на националната продуктивност.

Становището на МТСП е, че е належащо да се регламентира законодателно и съображение за цялостна процедура за установяване на най-ниското трудово заплащане, която да подсигурява присъединяване на обществените сътрудници.

Също по този начин по време на срещата служебният обществен министър е припомнил, че към министерството работят редом две работни подгрупи - за механизъм за установяване на минималната заплата и за груповото трудово договаряне на работните заплати. Той посочи, че има създадени няколко разновидността за установяване на най-ниското заплащане, които ще бъдат показани в работните групи.
 Министерски съвет предлага 1077 лева минимална работна заплата от 1 януари
Министерски съвет предлага 1077 лева минимална работна заплата от 1 януари

Това е растеж с 15% по отношение на настоящия й размер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР