Служебният премиер на Израел Яир Лапид проведе първото си заседание

...
Служебният премиер на Израел Яир Лапид проведе първото си заседание
Коментари Харесай

Служебният премиер на Израел проведе първото си заседание на кабинета


Служебният министър председател на Израел Яир Лапид организира първото си съвещание на кабинета, откакто пое властта. На него той даде обещание да обезпечи на страната работещо ръководство макар идните пети подред избори за по-малко от четири години, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На съвещанието, по време на което той седеше до съдружния си сътрудник Нафтали Бенет, Лапид също по този начин предизвести, че Израел ще предприеме всичко належащо, с цел да се отбрани. Поводът за това изявление е свалянето през вчерашния ден на три дрона, пуснати от ливанското шиитско придвижване Хизбула.

Лапид пое ръководството по силата на подписаното предходната година съглашение за сформиране на съдружно държавно управление. Първоначално министър председател беше Бенет, само че след поредност от напускания на депутати и провали на законодателното поле, той се отдръпна. Парламентът се саморазпусна, предизвиквайки предварителни избори, и даде властта на Лапид.

Израелските гласоподаватели ще застанат пред урните на 1 ноември. Лапид ще се опита да ги убеди да поддържат центристката му визия за развиването на страната и да попречат да се върне на власт някогашният министър председател Бенямин Нетаняху, който управляваше Израел в продължение на повече от десетилетие.

" През идващите месеци задачата на всички нас, които сме към тази маса, е да създадем по този начин, че държавното управление да работи като че ли не сме в предизборна акция. Израелският народ заслужава във всеки един миг да има работещо ръководство ", сподели Лапид. 

Вчера той се сблъска с първото си предизвикателство, когато Хизбула изпрати безпилотни летателни апарати към регион в Средиземно море, където наскоро беше ситуирана израелска платформа за рандеман на газ. С това шиитското придвижване евентуално се пробва да  повлияе на водените сред Израел и Ливан договаряния с посредничеството на Съединени американски щати за установяване на морската граница сред двете страни в регион, богат на природен газ, отбелязва Асошиейтед прес.

" Хизбула продължава да върви по пътя на тероризма, пречейки на Ливан да реализира съглашение за морската граница. Израел ще продължи да пази себе си, жителите и активите си ", сподели Лапид.

Служебният министър председател, който при ръководството на Бенет беше негов външен министър, ще употребява идващите месеци, когато ще е на власт,  с цел да убеди израелските жители, че е подобаващ за този пост. Възможност да го стори ще има още през идната седмица, когато ще замине за диалози в Париж, и през по-следващата, когато ще одобри президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Това може да е плюс за  предизборната му акция.

Предстоящите избори, сходно на предходните четири, евентуално ще се окажат референдум за и срещу Нетаняху в миг, когато той е съден по обвинявания в корупция. Нетаняху отхвърля да е направил нещо нередносто, само че няколко политически партии отхвърлиха да се включат в ръководено от него държавно управление, което затруднява още повече опитите за сформиране на кабинет и за излизане от политическата рецесия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР