Служебният министър на туризма Илин Димитров призова представителите на хотелиерския

...
Служебният министър на туризма Илин Димитров призова представителите на хотелиерския
Коментари Харесай

Служебният министър на туризма: Хотелиерите ще получат парите за украинските бежанци

Служебният министър на туризма Илин Димитров прикани представителите на хотелиерския отрасъл, настанили украински бежанци, към успокоение и ги увери, че всички безспорни средства ще бъдат обработени от Министерството на туризма и управлявани до края на месеца.

Периодите по заплащанията обгръщат месеците от март до септември в това число. Той подсети, че процедурата по самото заплащане изисква и техническо време, само че даденото при започване на мандата заричане за незабавни ограничения по разрешаване на тази рецесия ще бъде изрично изпълнено.

Министър Димитров се срещна с управлението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с цел да разясняват настоящи тематики и въпроси, както и подхванатите дейности на Министерството на туризма по основни политики. В срещата се включиха ръководителят на организацията Георги Щерев и заместник-председателите Бранимир Миланов, Атанас Димитров, Малин Бистрин, Веселин Налбантов, Еньо Енев и Тодор Янакиев - член на УС на БХРА.

 istock istock
Служебният министър обясни в детайли процеса на погашение и сверяване на данните и подсети, че Министерството на туризма само управлява заплащанията по програмата. Във връзка с въпросите дали програмата за бежанците от Украйна ще бъде удължена, министърът на туризма акцентира, че решението може да бъде взето от Министерския съвет въз основа на предлагането на междуведомствената работна група, която заседава и разисква другите разновидности.

Министърът обясни какво е свършено досега и акцентира, че главното му обвързване е да пази сектора.

С Изпълнителното бюро на БХРА министър Илин Димитров разиска идния зимен сезон, опцията да се вкара таван за цените на ток и газ, както и запазването на Данък добавена стойност 9 %. 

" Важно е да имаме работещ парламент, с цел да се одобри законът за държавния бюджет и нужните законодателни промени в поддръжка на бизнеса ", акцентира служебният министър. Той прикани хотелиерите да се възползват интензивно от опциите по втората процедура по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) за киберсигурност и акцентира, че с усъвършенствания по уеб страниците си те ще реализиран по-добра видимост в цифровото пространство.

Министър Димитров осведоми и за настоящата работа по външните пазари, както и идните участия на страната ни в основни интернационалните изложби, като това във Англия при започване на ноември.

 istock istock
Сред значимите тематики, които бяха разисквани, беше и рекламата на дестинацията – " променяме напълно метода, по който популяризираме България ", акцентира министърът и сложи акцент върху дигитализацията и прозрачността при консумиране на средствата. 

Важно е какви послания излъчваме като отрасъл и дестинация – към този апел на министър Илин Димитров се сплотиха и представителите на авторитетната организация на българските хотелиери и ресторантьори.

При встъпването си в служба при започване на август министър Димитров уточни измежду първите неотложни задания работата по мярката за филантропична помощ за украинските бежанци, като посочи, че по нея има над 500 тъжби за десетки милиони, а задачата е в края на мандата на служебното държавно управление на всяка тъжба да бъде отговорено и дължимото на хотелиерите да е разплатено. Димитров уточни измежду другите задания решение на казуса със забавената категоризация на туристическите обекти.

Други предпочитани задания са - предприемането на ограничения за сполучливо протичане на летния и зимния туристически сезон в изискванията на здравна рецесия, както и дейната маркетингова акция. В началото на мандата си Димитров открои и нормативните цели на ведомството - разработване на Закон за единна браншова организация, подготовката на Закон за гаранционен фонд на туроператорите, промени в Закона за туризма за облекчение на рекламата в интернационалните цифрови платформи, както и промени в отрасловия закон, свързани с приемането на Правилник за туристическата маркировка, който към този момент е подготвен.

През първата половина на октомври Министерството на туризма разгласява за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки (ЗОП). В претекстовете на вносителите на проектозакона се акцентира нуждата от основаване на правно съображение в Закона за публичните поръчки за изключване от приложното му поле на поръчки за услуги на платформа за шерване на видеоклипове, които се разпореждат на снабдители на платформи за шерване на видеоклипове, в това число услугите на обществените медии, при изискванията на европейските разпореждания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР