Служебният министър на транспорта Георги Тодоров даде неубедителни отговори и

...
Служебният министър на транспорта Георги Тодоров даде неубедителни отговори и
Коментари Харесай

Тодоров не отговори убедително за удълбочаването към теца на Доган

Служебният министър на превоза Георги Тодоров даде неубедителни отговори и даже произнесе лъжи на въпросите от „ Демократична България “ за договорите за удълбочаване на пристанище „ Варна Запад “, което обслужва пристанището към теца на Ахмед Доган. Това е заключението на народния представител Антоанета Цонева, която задаваше въпроси за изхарчените от страната 393 милиона лв..

„ Вашите отговори на нашите питания породиха още повече въпроси, в сравнение с да си изясним в конкретика обстановката “, съобщи Цонева като резюме на чуването на министъра по тематиката за Топлоелектрическа централа „ Езерово “ и прилежащото му пристанище, което завърши през днешния ден.

Договорът сред държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ и държавната компания „ Транспортно строителство и възобновяване “ (ТСВ) ЕАД е подписан сред двамата изпълнителни шефове без решение на Управителния съвет на „ Пристанищна инфраструктура “, отговори министърът. „ Договорът е подписан сред две държавни структури с един и същи принципал “, изясни Георги Тодоров, който е бил ръководител на Управителния съвет на „ Пристанищна инфраструктура “ по време на процедурата.

След това ТСВ подписва контракт с „ Европейски Съюз Билд “ ДЗЗД на „ базата на вътрешни правила, които са създали и които са одитирани и сертифицирани “. Според министъра ТСВ поддържал лист с 59 евентуални снабдители и реализатори и евентуално от тях избрал „ Европейски Съюз Билд “. „ Вероятно „ Гидстрой “ са представител на едно от съставните елементи на това ДЗЗД и евентуално поради това е определена съветската компания да прави съответната активност “, изясни той присъединяване на съветската компания, която удълбочава канала.

Отговорите в областта на вероятностите не удовлетвориха народните представители на “Демократична България ”.

„ Договорът не е прегледан от УС на „ Пристанищна инфраструктура “, а това са 400 милиона лв.. Ние по този начин и не изяснихме за какво е предпочетена инхаус процедура. Защото с този метод сте произвели една матрьошка от една българска държавна компания, което подписва контракт с друга държавна компания, тя с частна компания и най-после се появява съветска компания от Калининград във Варненското езеро “, съобщи Цонева от трибуната на Народното събрание.

Тя упрекна министъра, че създава лъжи в отговорите си към депутатите.

„ Заявихте, че договорите са налични. Не, до неотдавна това не беше истина. Достъпът се постигаше посредством ЗДОИ. В един интервал от време, в това число и Вашето министерство, постановяваше безмълвни или различен вид отводи. Не сте били задоволително открити и знаете това доста добре. Учудвам се за какво твърдите тези неща пред народните представители “, съобщи Цонева.

От отговорите на Георги Тодоров не се разбра за какво кейовата стена, която по закон не може да се употребява от Топлоелектрическа централа „ Варна “ без концесия или отдаване чартърен, е отдадена с документ, наименуван “рамков контракт ”. От “Демократична България ” е подаден сигнал по този въпрос и Софийска градска прокуратура го преглежда.

„ Няма по какъв начин да има рамков контракт за партньорство във връзка с стената. Не отговорихте по какъв начин по този начин е трансферирана към Топлоелектрическа централа „ Езерово “. Не сме задоволени от метода, по който протече това чуване и чакаме отговорите от прокуратурата “, сподели Цонева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР