Служебният министър на транспорта даде днес старт на модернизацията на

...
Служебният министър на транспорта даде днес старт на модернизацията на
Коментари Харесай

В България ще строят най-дългия жп тунел на Балканите

 Служебният министър на превоза даде през днешния ден старт на модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел, която включва и построяването на най-дългия железопътен двутръбен тунел в страната и на Балканите, предава " Сега "

Целият сектор е към 20 км, а дължината на тунела по него е  6.8 км. Подобно оборудване не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато в интервала 1949-1951 година е издигнат тунелът " Козница ", свързващ Стара планина и Същинска Средна гора, обясниха от Национална компания " Железопътна инфраструктура ". 

" Това е голям обект, затворен и от двете страни с естакади, методите за работа са доста сложни и по тази причина в средата на оборудването ще бъде открит забой, с цел да може да се работи на четири фронта по едно и също време. На този план ще са нужни 5000 експерти, които ще работят на две смени и даже непрекъснато по нов австрийски способ ", обясни директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

 

В момента се изгражда краткотрайно населено място за служащите и инженерния състав.

Участъкът  Елин Пелин – Вакарел е част от по-големия план " Модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец “, за който е обезпечено финансиране от 1 милиарда лева. от Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура “. 

20-километровото трасе сред Елин Пелин и Вакарел е най-трудният сектор и цената на плана е 498 млн. лева

За реализатор още през 2019 година бяха определени турските компании  " Дженгиз " и " Дуйгу " - строителите на мегалетището в Истанбул.  " Дженгиз " дружно с друга турска компания - " МАПА ", построи у нас 19-километровата автомагистрала " Люлин ".

Модернизацията на жп линията Елин Пелин - Вакарел включва още създаване на нова гара Елин Пелин, спирка Побит камък, ще има още тунели, надлез и подлез, мостове и естакади. Строителните работи трябваше да стартират преди две години, само че се забавиха поради обжалвания.

" Строежът ще продължи четири години. Това е голяма отговорност за надзора и за строителите, обръщам се към тях да наблюдават най-много за качеството, само че и и за периодите на осъществяване ", съобщи служебният транспортен министър.

Проектните скорости за пътническите транспорти по цялата модернизарина жп линия " Елин Пелин - Костенец " са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч. " Трасето е част от главната жп автомагистрала по направление Изток – Запад и e от извънредно значимият за България и прилежащите страни европейски кулоар номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас ", съобщи министър Тодоров.

На церемонията за старта на строителството участва и генералният шеф на " Македонски железници "  Хари Локвенец, защото новото жп трасе ще бъде продължено с железопътна връзка към Република Северна Македония. " От този план ще се възползва и гордее освен България, само че и всички страни от Балканския полуостров, които ще употребяват Транспортен кулоар 8. Миналата седмица, тук в София бях на доста значима среща - " Три морета ". Една от тематиките беше свързването на Черно море с Адриатическо море. Коридор 8 е най-краткият, най-бързият и най-евтиният метод за свързване на двете морета, от който доста страни ще се възползват ", съобщи Хари Локвенец.

СТРОИТЕЛИТЕ

През 2019 година бяха извършени състезанията за реализатори на модернизацията и на останалите сектори от жп трасето Елин Пелин - Костенец.

Италианско-българският консорциум " Салчеф-Гигастрой " завоюва считания за най-лек за създаване жп сектор - сред Вакарел и Ихтиман, против съвсем 126 млн. лева без Данък добавена стойност. Релсовият път е дълъг 20 км и ще има 3 моста. Изпълнителят на третата част от плана - сред Ихтиман и Костенец (11 км), е българо-китайският консорциум  " Булрейл 2018 ". Неговата цена е над 280 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР